Ο Δημήτρης Μακαλιάς είναι από τους ηθοποιούς που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό σε ότι κάνουν. Η αισιοδοξία και το χιούμορ του τον έχουν κάνει αγαπητό στο κοινό.

Ο "πολυσχιδής", ηθοποιός και πρόσφατα μπαμπάς μιλά στο patrasevents.gr για την παράσταση «Τι ζούμε;», για τη συνεργασία του με τον Λάμπρο Φισφή αλλά και τον Λάκη Λαζόπουλο, για το πόσο εφικτό είναι να κάνεις το κοινό να γελάσει αλλά και τι τον κάνει να αγανακτεί.

Αυτή την περίοδο πρωταγωνιστεί στην επιθεώρηση «Τι Ζούμε;», που υπογράφει ο Λάμπρος Φισφής και συν-σκηνοθετεί με τον Γιάννη Σαρακατσάνη.


Αποτελεί μια ωδή στην καθημερινότητα, μέσα από ήρωες της διπλανής πόρτας…

Επίσης πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Αγγελόπουλος, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Αλεξάνδρας Ούστα, Ζήσης Ρούμπος, Γιάννης Σαρακατσάνης, Λάμπρος Φισφής, Ειρήνη Ψυχράμη. Η παράσταση θα ανέβει στο Θέατρο Πάνθεον την Τρίτη 15 Μαΐου στις 9.00 μμ και την Τετάρτη 16 Μαΐου στις 7.00 μμ και 9.30 μμ.

Λίγο πριν «πετάξει» για Κρήτη (για γυρίσματα ταινίας) τον «ανακρίναμε»...

Ρ. Ε.: Ποιό είναι αυτό το στοιχείο της παράστασης αυτής που σας έκανε να την αγαπήσετε;

Δ.Μ.: "Ένα στοιχείο που διαθέτει η παράσταση είναι το χιούμορ, το γέλιο. Είναι μοναδικό το ότι καταφέρνει να έχει συνεχή γέλιο από το πρώτο δευτερόλεπτο, έως το τελευταίο. Αυτό για το θέατρο σχεδόν ακούγεται ουτοπικό. Για εμένα είναι τεράστια επιτυχία να μπορεί μια παράσταση να κρατήσει το κοινό για μιάμιση ώρα και παραπάνω σε ευχάριστη διάθεση και να το κάνει να γελά ασταμάτητα. Άλλωστε αυτό είναι και ο σκοπός της παράστασης, να ψυχαγωγηθεί ο κόσμος και να περάσει καλά, να χαλαρώσει και γιατί όχι να δει τον εαυτό του μέσα από αυτήν, συνήθως στην υπερβολή του. Καλά περνάμε κι εμείς οι ηθοποιοί, αυτοσχεδιάζοντας κιόλας κάθε βράδυ γιατί πρόκειται για μια παράσταση που είναι «ζωντανή»". 

"Είναι μια σύγχρονη επιθεώρηση με πολύ χιούμορ"

Ρ.Ε.: Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση «Τι ζούμε;»

Δ.Μ.: "Είναι μια σύγχρονη επιθεώρηση, με πολλά σκετς με διαφορετικά θέματα από τη σύγχρονη πραγματικότητα του Έλληνα, κυρίως από την καθημερινότητά του και επί της ουσίας σε όλα θέτει ένα ερώτημα, «Τι ζούμε;» . Μέσα από αυτό το ερώτημα και με κεντρικό άξονα τον Λάμπρο Φισφή, ο οποίος ενώνει όλες τις ιστορίες μέσα από διάδραση με το κοινό. Μέσα από τα διάφορα σκετς (διαφορετικά το ένα από το άλλο), προσπαθούμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα. Για παράδειγμα, βλέπουμε τον τρόπο που επικοινωνούν σήμερα οι Έλληνες μέσω των κινητών τηλεφώνων και των social media, τον τρόπο που τρώνε, τη σχέση τους με την θρησκεία, το internet και την σεξουαλικότητά τους, τον τρόπο που ψωνίζουν, τις low budget εταιρείες που για ταξίδια ή για αγορές. Έτσι λοιπόν βλέπουμε επτά ηθοποιούς, οι οποίοι αλλάζουν συνέχεια ρόλους μέσω των σκετς να προσπαθούν να απαντήσουν και αυτοί στο "Τι ζούμε";”


"Η ασυνέπεια με φτάνει στα όριά μου, με εξοργίσει η ασυνεννοησία"

Ρ.Ε.: Πόσο δύσκολο είναι να κάνεις σήμερα τον θεατή να γελάσει;

Δ.Μ.: "Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο. Μια παράσταση θέλει πολύ καλή πένα, δουλειά από τον συγγραφέα (το αντικείμενο να αγγίξει τον θεατή – να ξεφύγει από τα τετριμμένα) και να έχει ρυθμό. Είναι επίσης δύσκολο και για τους ηθοποιούς, να βρουν τον τρόπο που θα επικοινωνήσουν με το κοινό. Αυτό κάθε μέρα απαιτεί και μεγαλύτερη προσπάθεια γιατί το κάθε κοινό είναι τελείως διαφορετικό, μπορεί να γελά με άλλα αστεία, εάν μπορεί να ακολουθεί την παράσταση. Γενικά πιστεύω πως η κωμωδία απαιτεί πλήρη επαφή με το κοινό που σε παρακολουθεί από κάτω, δεν πρέπει να κινείσαι ερήμην του, αλλά να συμβαδίζεις μαζί του".

Ρ.Ε.: Τι είναι αυτό που σας φέρνει στα όριά σας και αναφωνείτε «Τι ζούμε;»;

Δ.Μ.: "(Γέλια..) Το έχω βιώσει πολλές φορές αυτό το σκηνικό… Δεν μπορώ την ασυνέπεια, δεν μπορώ το να λέμε και να συμφωνούμε κάτι και να γίνεται κάτι άλλο. Γενικότερα δεν μου αρέσει η ασυνεννοησία. Θέλω να επικοινωνώ με τους ανθρώπους όταν όμως βλέπω πως γίνονται μονομερής ενέργειες χωρίς καμία συνεννόηση και συνεργασία, αυτό με εξοργίζει πραγματικά. Αυτό μπορεί να συμβεί σε απλά πλαίσια, όπως σε συνεργασία και άλλα καθημερινά πράγματα αλλά και σε μεγαλύτερο επίπεδο, όπως το να συμφωνείς πως για μια ζωής θα δίνεις ένα ποσό στο κράτος για να πάρεις κάποτε μια σύνταξη και ξαφνικά μετά από 35 χρόνια μου τα αλλάζει αυτό μονομερώς".


"Στην πρόταση του Λάκη Λαζόπουλου είπα αμέσως το ναι!"

Ρ.Ε.: Τι ρόλο παίζει το χιούμορ στην ζωή σας;

Δ.Μ.: "Μου αρέσει πολύ το χιούμορ και εκτιμώ τους ανθρώπους που το έχουν. Μου αρέσει να γελώ με τους άλλους και νοιώθω όμορφα όταν κάνω τους άλλους να γελούν. Άλλωστε το χιούμορ είναι ένα στοιχείο του Έλληνα, αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις με χιούμορ και με ένα γέλιο, ξορκίζουμε το κακό με αυτό. Γενικά το έχουμε μέσα μας και νομίζω πως στις μέρες μας, το έχουμε και ανάγκη".

Ρ.Ε.: Έχετε περάσει από τον χώρο της τηλεόρασης με αγαπημένες δουλειές, τι είναι αυτό που ψάχνετε για να συμμετέχετε σε μια νέα σειρά;

Δ.Μ.: "Για μένα τώρα πλέον έχει να κάνει με το σενάριο. Έχει να κάνει με τον στόχο για τον οποίο γίνεται. Αγαπώ πάρα πολύ την τηλεόραση αν και μου έγιναν κάποιες προτάσεις, για πρώτη φορά στη ζωή μου είπα τρία «όχι» γιατί καμία πρόταση δεν μπόρεσε να καλύψει τη δική μου ανάγκη αλλά και την ανάγκη που ήθελαν να πετύχουν για το κοινό. Τώρα όσον αφορά τη συμμετοχή μου στους Δέκα Μικρούς Μήτσους του Λάκη Λαζόπουλου (μια θρυλική σειρά με την οποία μεγάλωσα) δεν χρειάστηκα παρά μόνο λίγα δευτερόλεπτα να πω το ναι. Πρόκειται για μια πολύ καλή μορφή σατιρικής μορφής κωμωδίας στο σήμερα που έλειπε από την ελληνική τηλεόραση".


Ρ.Ε.: Πόσο σας επηρεάζει η αβεβαιότητα στον χώρο σας;

Δ.Μ.: "Δεν γίνεται να μην σε επηρεάζει. Ούτως ή άλλως είμαι σε έναν χώρο όπου κάθε τρεις με τέσσερις μήνες πρέπει να αναζητάς την επόμενη εργασία, οπότε αυτό από μόνο του είναι εφιαλτικά αγχωτικό. Τώρα πια έχει γίνει ακόμα περισσότερο. Ειδικά στο χώρο αυτό τα «πράγματα» αναβαίνουν και κατεβαίνουν σε μια νύχτα. Προσπαθώ να κάνω και διαφορετικά πράγματα για να καλύπτω και την ψυχή μου, αλλά και για να έχω δουλειά. Γνωρίζω πως ανά πάσα στιγμή θα χτυπήσουν την πόρτα και τα δύσκολα. Όπως μου είπε και ένα συνάδελφος «μην αγχώνεσαι, απλά παρατείνεις την περίοδο μέχρι να σου έρθει η ανεργία»".

Ρ.Ε.: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Δ.Μ.: "Η περιοδεία του «Τι ζούμε;» με την οποία ξεκινάμε από την Πάτρα, μετά θα πάμε Αγρίνιο, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Χανιά και Ηράκλειο. Το καλοκαίρι θα ξεκουραστούμε περνώντας εγώ και η Αντιγόνη χρόνο με τον μπέμπη μας.  Τον χειμώνα θα κάνω κάποιες δουλείες στο θέατρο. Τώρα για το τι θα ήθελα να κάνω θα σου πω πως μου λείπει η τηλεόραση. Μια σειρά εβδομαδιαία, μια παραγωγή όπως τα παλιά χρόνια που να δουλεύουμε όλοι με τον καλύτερο τρόπο για να βγει ένα καλό αποτέλεσμα (σενάριο, εικόνα…), να επανέλθει και πάλι η μυθοπλασία της παλιάς καλής εποχής. Εάν μπορούσε να επανέλθει το MEGA που χάσαμε, θα ήταν τέλειο!". 


"Για εμένα το κοινό της Πάτρας είναι το καλύτερο"

Ρ.Ε.: Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως ηθοποιό και ως άνθρωπο;

Δ.Μ.: "Ως ηθοποιός θα έλεγα πολυσχιδής, εργασιομανής και επίμονος. Τον Δημήτρη θα το χαρακτήριζα μάλλον «κλειστό» και αισιόδοξο".

Ρ.Ε.: Πείτε μας κάτι για την Πάτρα και το κοινό της

Δ.Μ.: "Στην Πάτρα έχουμε έρθει πάρα πολλές φορές και πολλά χρόνια και είναι από τις πόλεις που μας έχει δείξει την αγάπη της. Πραγματικά η ποιότητα του κοινού διαφέρει πολύ από άλλες πόλεις και το βλέπω αυτό γιατί έχω έρθει και με κωμωδίες αλλά και με δραματικά πράγματα και πάντα μας αγκάλιαζαν. Το κοινό της Πάτρας ξέρει πολύ καλά τι θέλει να δει και πάει στοχευμένα γι΄ αυτό. Δεν είναι ένα τυχαίο κοινό που απλά πάει να δει θέατρο, χωρίς να γνωρίζει τι θα δει. Γι΄ αυτό και για μένα είναι το καλύτερο κοινό".