Στην Πάτρα βρίσκεται από το μεσημέρι της Τετάρτης η αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγωτή, με σκοπό να διαπιστώσει από κοντά τα αποτελέσματα του επιχειρησιακού σχεδίου της κυβέρνησης για τη σταδιακή εκκένωση των άτυπων καταυλισμών των μεταναστών, στην Ακτή Δυμαίων.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν στην ΕΛ.ΑΣ. από τη στιγμή που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται το σχέδιο για την ελάφρυνση των μεταναστευτικών ροών μπροστά από το νέο λιμάνι της Πάτρας, έχουν αποχωρήσει από τα πρώην εργοστάσια της Ακτής Δυμαίων τουλάχιστον 260 μετανάστες.

Η κ. Τσιριγωτή είχε συνάντηση νωρίτερα με τις εισαγγελικές αρχές στο Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας για το πρόσφατο συμβάν με το θάνατο ενός νεαρού Αφγανού από πυροβολισμό στο χώρο του Λαδόπουλου, ένα γεγονός που έχει σοκάρει την τοπική κοινωνία και έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους των νοτίων συνοικιών.

Όπως τόνισε η ίδια στους δημοσιογράφους η δολοφονία του νεαρού μετανάστη και η διαπίστωση που προέρχεται μετά το όλο γεγονός, με τους μετανάστες που έχουν όπλα στην κατοχή τους, είναι κάτι που τους ανησυχεί ιδιαίτερα.

Η αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. μετά την επίσκεψη της στις εισαγγελικές αρχές συμμετείχε σε σύσκεψη που έγινε για το μεταναστευτικό στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Γρηγόρη Αλεξόπουλου.

Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη ο Απόστολος Κατσιφάρας συνοδευόμενος από εκπροσώπους φορέων και συλλόγων της Πάτρας θα μεταβεί στο γραφείο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, έχοντας συνάντηση μαζί του για το όλο θέμα.


Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του Γ. Αλεξόπουλου

Σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου, πραγματοποιήθηκε με το Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μιλτιάδη Κλάπα και την Γενική Επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Αντιστράτηγο Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, παρουσία του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας Ταξίαρχου Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και του Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας Ταξίαρχου Νικολάου Κοτρωνιά, με θέμα το μεταναστευτικό.

Στη συνάντηση τέθηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας όλες οι πτυχές του θέματος, όπως αυτές έχουν καταγραφεί από τις συσκέψεις των συλλόγων του Νοτίου Διαμερίσματος, όσο και από τη σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς που προσφάτως πραγματοποιήθηκε στην Π.Ε.  Αχαΐας.

Ο κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος τόνισε την ανάγκη άμεσης εφαρμογής καθολικά του σχεδίου του Υπουργού κ. Δημητρίου Βίτσα, που περιλαμβάνει τη μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών της ΑΒΕΞ και του Λαδόπουλου σε νόμιμους χώρους φιλοξενίας που υπάρχουν στην ηπειρωτική χώρα.

Κάθε άλλη καθυστέρηση, υπάρχει κίνδυνος να επιφέρει επιμέρους κλιμάκωση των φαινομένων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τους τρεις θανάτους μεταναστών.

Επανάλαβε δε την κάθετη αντίθεσή του σε απόψεις που ακούγονται περί κατασκευής χώρου φιλοξενίας στην Πάτρα, θέση που άλλωστε και ο κ. Βίτσας έχει κατηγορηματικά αρνηθεί ως επιλογή της Κυβέρνησης.

Έθεσε ως ανάγκη την ενίσχυση των Αστυνομικών και Λιμενικών δυνάμεων που δίνουν καθημερινό αγώνα με κίνδυνο της ζωής τους πολλές φορές, για όσο τουλάχιστον διαρκεί το πρόβλημα.

Τόνισε επίσης την ανάγκη ψήφισης στο νέο νόμο του άρθρου περί «γεωγραφικού περιορισμού μετακίνησης προσφύγων – μεταναστών σε Νομούς πύλες εξόδου προς τη Δύση»  όπως είναι ο Νομός Αχαΐας.

« Οι άνθρωποι αυτοί, πολλοί εκ των οποίων είναι ανήλικα παιδιά, πρέπει να φροντίσουμε ως πολιτεία να διαβιώνουν πραγματικά ανθρώπινα, σε χώρους που έχουν κατασκευαστεί γι αυτό το σκοπό και όχι σε ερείπια διακινδυνεύοντας κάθε στιγμή τη σωματική τους ακεραιότητα.

Η εικόνα της τρίτης πόλης της Ελλάδας και του Λιμανιού της, πρέπει να αλλάξει περνώντας το μήνυμα της πολιτικής για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων» κατέληξε ο κ. Αλεξόπουλος.  

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας κ. Κλάπας Μιλτιάδης επανάλαβε την πρόθεση του Υπουργείου να συνεχίσει και να ενταθεί η προσπάθεια για τη μεταφορά των μεταναστών σε νόμιμους χώρους φιλοξενίας εκτός Νομού Αχαΐας, βάση συγκεκριμένου σχεδίου, πτυχές του οποίου και συζητήθηκαν στη συνάντηση.

Η Αντιστράτηγος κ. Τσιριγώτη Ζαχαρούλα τόνισε ότι ήδη 260 μετανάστες έχουν μεταφερθεί από τους χώρους της ΑΒΕΞ και του Λαδόπουλου, εξαίροντας και τη συνεισφορά της τοπικής Αστυνομίας στην προσπάθεια αυτή.

Τέλος ο Γενικός Γραμματέας και η Αντιστράτηγος εξέφρασαν τη βούληση να πραγματοποιηθούν εκ νέου σύντομα επίσκεψη στην Πάτρα προκειμένου να αξιολογηθούν επί τόπου τα αποτελέσματα του προς υλοποίηση σχεδίου.