Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η ημερίδα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Μαΐου στην Βουλή με θέμα «Απόρρητο των επικοινωνιών: Σύγχρονες προκλήσεις».  Στην ημερίδα εξέθεσαν τις επιστημονικές τους απόψεις διακεκριμένοι εισηγητές από την ακαδημαϊκή κοινότητα, ανώτατοι δικαστές, εξειδικευμένοι επιστήμονες και στελέχη οργανισμών με στόχο να φωτίσουν νομικά και τεχνικά ζητήματα που θέτουν τα νέα τεχνολογικά δεδομένα για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στο απόρρητο των επικοινωνιών.

Τον εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε στους συνέδρους ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, τονίζοντας «την όλο και περισσότερο επιτακτική και επιβεβλημένη ανάγκη προστασίας και θωράκισης θεμελιωδών δικαιωμάτων από σύγχρονες τεχνολογικές απειλές». Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε αναφορά στις «υποθέσεις Έντουαρντ Σνόουντεν, Wikileaks, Μαρκ Ζούκενμπεργκ και Facebook πρόσφατα, αλλά και στην υπόθεση Vodafone με τις υποκλοπές στην Ελλάδα –υπόθεση με την οποία ασχολήθηκε η ΑΔΑΕ– που μαρτυρούν τις διαστάσεις του ζητήματος και μας καλούν σε εγρήγορση ενόψει του μέλλοντος».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Χρήστος Ζαμπίρας, αναφέρθηκε στα 15 χρόνια που συμπληρώνει η ΑΔΑΕ από την ίδρυσή της, την ανάγκη ενίσχυσής της, καθώς και τον ρόλο της για την αντιμετώπιση των συνεχών προκλήσεων που δημιουργούν οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις. «Η ΑΔΑΕ εστιάζοντας στην πρόληψη και την επιβολή κανόνων ασφάλειας έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας ασφάλειας η οποία χρειάζεται να διευρυνθεί,» επισήμανε ο κ. Ζαμπίρας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμπαράστασης της Πολιτείας για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Αρχής. «Παράλληλα, και οι ψηφιακοί χρήστες θα πρέπει να αναζητούν την κατάλληλη ενημέρωση για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το απόρρητο της επικοινωνίας και όχι μόνο. Στη διαδικτυακή πύλη της Αρχής οι πολίτες μπορούν να βρουν πλούσιο ενημερωτικό υλικό σε θέματα ασφάλειας επικοινωνιών,» κατέληξε ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ.

Την ημερίδα χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Κωνσταντίνος Μασσέλος, ο Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας κ. Ιωάννης Ταφύλλης και ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κ. Γεώργιος Παπαπροδρόμου.