Ο Δήμος Πατρέων τίμησε την 9η Μάη, ορόσημο της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών, καθώς και την μνήμη των απαγχονισθέντων από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στις  9 Μαΐου 1944, με εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα Τρίτη 9 Μάη στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Δημοτικών Οργανισμών, επικεφαλής και εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων ΡΑΠ, «Πάτρα η δική μας Πόλη» και «Όλοι μαζί για την Πάτρα», δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Αντιστασιακών Οργανώσεων, εκπρόσωποι σωματείων και φορέων και πολίτες.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Τιμάμε σήμερα τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τους πατριώτες που οι Γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, κρέμασαν για να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους αγωνιστές για την δράση τους και ταυτόχρονα να τρομοκρατήσουν το λαϊκό Κίνημα που φούντωσε τον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα.

Η αθάνατη Εθνική Αντίσταση, αποτελεί κορυφαίο ιστορικό γεγονός, γιατί κινητοποιήθηκαν και συμμετείχαν οργανωμένα, η τεράστια πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας με πρωτοπορία τον ένοπλο μαζικό αντάρτικο Λαϊκό Στρατό, τον θρυλικό ΕΛΑΣ.

Οι δυσκολίες  μεγάλες, οι θυσίες τεράστιες, αλλά το μεγαλείο της συνειδητής μαζικής πολιτικής και της ένοπλης δράσης αξεπέραστο.

Τιμάμε την 9η Μάη, που είναι καταγεγραμμένη στην Ιστορία ως η ημέρα της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.  Τιμάμε όσους αγωνίστηκαν, όσους θυσιάστηκαν, όσους έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στον ναζιστικό - φασιστικό ιμπεριαλιστικό "Άξονα" Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας και των συμμάχων τους.

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Α', ήταν και αποτέλεσμα της μεγάλης όξυνσης των αντιθέσεων και ανταγωνισμών ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη για το ξαναμοίρασμα των αγορών, των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που οξύνθηκαν στις συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και οδήγησαν σε γενικευμένο πόλεμο.

Σήμερα, 73 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πάλι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, με επίκεντρο τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους Ενέργειας. Αυτό αποδεικνύεται από τους δεκάδες τοπικούς και περιφερειακούς πολέμους, από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με θύματα τους λαούς και με χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους. Επιβεβαιώνεται ότι όταν οι αντιθέσεις των μονοπωλίων για τον έλεγχο των αγορών και την κερδοφορία τους δεν μπορούν να λυθούν με "εμπορικούς πολέμους", αντιλαϊκά μέτρα, με συμβιβασμούς στο πλαίσιο μιας ιμπεριαλιστικής "ειρήνης με το πιστόλι στο κρόταφο", λύνονται με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν, να ενισχύσουν την αλληλεγγύη, την κοινή πάλη, καθώς μεγαλώνουν οι κίνδυνοι εκδήλωσης ενός πιο γενικευμένου πολέμου, με την εμπλοκή και της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει μεγάλες ευθύνες, γιατί εμπλέκει  τη χώρα μας ακόμη πιο βαθιά σε αυτό το κουβάρι των αντιθέσεων, για λογαριασμό του εγχώριου μεγάλου κεφαλαίου, ακολουθώντας την πολιτική των όλων των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων. Έχει μετατρέψει τη χώρα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση και επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα, συμμετέχει στη διαπάλη για τη μοιρασιά της "λείας".

Σε αυτές τις συνθήκες είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε την πάλη μας ενάντια στα ιμπεριαλιστική πολεμικά σχέδια, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στις αντιπαραθέσεις για  την αλλαγή των συνόρων που θα το πληρώσουν ακριβά οι λαοί ολόκληρης της περιοχής. 

Οι επεμβάσεις και οι δεκάδες τοπικοί και περιφερειακοί πόλεμοι, καταστρέφουν χώρες και λαούς και προκαλούν χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους.

Σήμερα, πιο έμπειροι, έχοντας βγάλει συμπεράσματα από την ιστορική πορεία, πρέπει να συνδυάζουμε και να μην αποσπούμε την πάλη κατά του φασισμού, από τον αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών κατακτήσεων, από την πάλη για να μπει ένα τέλος στην βαρβαρότητα, στους πολέμους, στις κρίσεις, για να ανοίξει ο δρόμος και να εκπληρωθούν τα όνειρα και οι σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας και του λαού.

Η Ιστορία αυτή, που γράφτηκε με το αίμα των λαών, γίνεται προσπάθεια να “ξαναγραφτεί”, ιδιαίτερα μετά τη νίκη της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, για να ξεχάσουν οι λαοί και κυρίως οι νεότερες γενιές την Αντιφασιστική Νίκη και τα ιστορικά διδάγματα που απορρέουν απ' αυτήν.

Στην παραχάραξη της Ιστορίας πρωτοστατεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, που καθιέρωσε την 9η του Μάη ως “Μέρα της Ευρώπης”, ενώ ταυτόχρονα προωθεί τον αντικομμουνισμό, την ταύτιση του κομμουνισμού με το φασισμό. Στην παραχάραξη της ιστορίας δίνει το παρόν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Το Υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφό του, καλούσε Περιφέρειες και Δήμους, να πάρουν πρωτοβουλίες που θα χρηματοδοτηθούν αδρά για να ενημερωθούν, ιδιαίτερα οι νέοι, για τον «παράδεισο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ένα τέτοιο πρόγραμμα, ο Δήμος Πατρέων αρνήθηκε να το υλοποιήσει και το επέστρεψε ως απαράδεκτο στον αποστολέα. Με αφορμή και την σημερινή εκδήλωση, δηλώνουμε ότι δεν θα συμμετέχουμε σε φιέστες εξωραϊσμού του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταστρέφει το λαό μας.

Η Ιστορία της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, συνολικά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αποδεικνύει περίτρανα και ανεξίτηλα πως ο ναζισμός - φασισμός είναι γέννημα - θρέμμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Τα φασιστικά - ναζιστικά κόμματα αναρριχήθηκαν στην εξουσία με τη στήριξη των μονοπωλίων. Επιβεβαιώνεται μόνο η λαϊκή πάλη, μπορεί να αντιμετωπίσει και να ξεριζώσει το φασισμό, να απομονώσει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και την εγκληματική δράση της στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές.

Η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δύναμή τους. Αυτήν τη δύναμη μπορούν και πρέπει σήμερα να δοκιμάσουν για να απαλλαγούν από τα μνημόνια διαρκείας, τη φτώχεια, την ανεργία, τους πλειστηριασμούς στο λαϊκό βιός. Για να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να αποδεσμευτεί από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

Οι κρεμασμένοι εδώ στα Ψηλαλώνια, όπως και όσοι έπεσαν σε άνιση μάχη και αγώνα, θα συντροφεύουν την σημερινή πάλη μας για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, χωρίς πείνα και πόλεμο, χωρίς κρίσεις, ανεργία και φτώχεια.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!».

Αμέσως μετά κατατέθηκαν στεφάνια από τον Δήμαρχο Πατρέων, από τις Δημοτικές Παρατάξεις ΡΑΠ-Ανθρώπινη Πόλη και «Όλοι Μαζί για την Πάτρα», την ΠΕΑΕΑ (Πανελλήνια Ένωση Εθνικής Αντίστασης) και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τον Σύλλογο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1945-1974 «Πέτρινα Χρόνια – Ιστορική Μνήμη», τον Γορτυνιακό Συνδέσμου Πατρών «Ο Άγιος Γρηγόριος». Τέλος στεφάνια κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ.