Μπορεί τρεις από τους συμβολαιογράφους της Πάτρας να έχουν προχωρήσει την διαδικασία της πιστοποίησης, παίρνοντας την δυνατότητα να προχωρούν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, όμως, το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου, τουλάχιστον εδώ στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, δεν δείχνει να συντάσσεται μαζί τους.

Οι περισσότεροι συμβολαιογράφοι δεν έχουν προχωρήσει στις διαδικασίες εκείνες για την πιστοποίηση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι απίθανο να δούμε τις επόμενες ημέρες να υπάρξει και τέταρτο συμβολαιογραφικό γραφείο που να προχωρά σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Η πρόεδρος του συλλόγου των συμβολαιογράφων, Ιωάννα Συμεωνίδη, μιλώντας στο patrasevents.gr τονίζει: "Δεν είμαστε σε θέση ακόμα να γνωρίζουμε αν θα υπάρξει κι άλλο συμβολαιογραφικό γραφείο που να έχει πάρει την πιστοποίηση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Όπως δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι οι πλειστηριασμοί που είναι προγραμματισμένοι να γίνουν από την Πάτρα". 

Τι είναι αυτή η διαδικασία της πιστοποίησης; "Η διαδικασία της πιστοποίησης είναι συγκεκριμένη, με προθεσμίες, κοινοποιήσεις, ενώ για να μπορέσει ένα γραφείο να προχωρήσει σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα πρέπει να αποκτήσει την δυνατότητα πρόσβασης στην αντίστοιχη πλατφόρμα που υπάρχει μόνο από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών", μας εξηγεί η κ. Συμεωνίδη.

Όπως υποστηρίζει η ίδια θεωρεί τις επιθέσεις που έχει δεχθεί ο κλάδος των συμβολαιογράφων από τα κινήματα των πολιτών, τουλάχιστον άδικες και χωρίς λογική.

"Οι συμβολαιογράφοι είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να προχωρούν σε αυτές τις διαδικασίες και είναι ένα από τα αντικείμενα της δουλειάς τους. Ο νόμος τους επιβάλει να προχωρούν σε αυτές. Δεν μπορεί η επίλυση του προβλήματος των πλειστηριασμών να αποδίδεται στους συμβολαιογράφους", τονίζει. 

Ψεύδος τα μεγάλα κέρδη μέσα από αυτές τις διαδικασίες

"Όλα όσα έχουν ειπωθεί κατά καιρούς για κέρδη και οικονομικά κίνητρα των συμβολαιογράφων μέσα από τους πλειστηριασμούς είναι ψευδή. Ο συμβολαιογράφος πληρώνεται μέσα από αυτή την διαδικασία, όμως το ποσό που παίρνει είναι μικρό, ιδιαίτερα με βάση την δουλειά που κάνει", τονίζει η κ. Συμεωνίδη.

"Κατά συνέπεια δεν υπάρχουν οικονομικά κίνητρα για έναν συμβολαιογράφο να συμμετάσχει σε μία τέτοια διαδικασία. Ο νόμος και η φύση της δουλειάς επιβάλει και αναγκάζει ένα συμβολαιογραφικό γραφείο να συμμετάσχει σε πλειστηριασμούς οι οποίοι ασφαλώς και δεν γεννήθηκαν τώρα. Υπήρχαν πάντα...". 

Σημειώνουμε πάντως ότι μέχρι ώρας δεν έχει γίνει γνωστό αν τελικά οι συμβολαιογράφοι της περιοχής θα προχωρήσουν σε νέα αποχή από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.