Στην τιμή του γάλακτος επικεντρώθηκε η συζήτηση για τη διάθεση των κτηνοτροφικών προϊόντων, που ήταν το δεύτερο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 7 Μαΐου 2018.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τα εξής:

  • Ο ΕΛΟΓΑΚ να κάνει ουσιαστικούς και πραγματικούς ελέγχους για το ισοζύγιο και τις ελληνοποιήσεις στο εισαγόμενο γάλα
  • Επαναφορά των τιμών στο γάλα και το κρέας στις προ διετίας τιμές και στη θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμων που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα, ώστε να μην αφανιστούν τα κοπάδια
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με μείωση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και την ενίσχυση της αγοράς ζωοτροφών, με ευθύνη του κράτους να γίνεται η υγειονομική παρακολούθηση των κοπαδιών, τα εμβόλια, η σήμανση
  • Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις για τα ζώα και την παραγωγή,  στους κτηνοτρόφους των πυρόπληκτων περιοχών της Περιφέρειας
  • Να γίνεται υποχρεωτική τήρηση ισοζυγίων από την παραγωγή μέχρι τον χονδρέμπορα και τα καταστήματα λιανικής πώλησης. Η τήρηση καθίσταται επιτακτική προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης του κωδικού ΠΟΠ που διαθέτουν επιχειρήσεις για την επεξεργασία ελληνικού γάλακτος, για προώθηση στο εξωτερικό λευκού τυριού που παράγουν με εισαγόμενο γάλα και στη συνέχεια όταν εξάγεται στο εξωτερικό, με τη χρήση του κωδικού ΠΟΠ, να πωλείται αυτό ως φέτα.
  • Να εφαρμοστεί ισοζύγιο και στα μη ΠΟΠ τυροκομικά προϊόντα για να μη μπορούν να τιμολογηθούν εκ των υστέρων και να συσκευαστούν ως ΠΟΠ.

«Είμαστε σύμμαχοί σας, εταίροι σας στην προσπάθεια για τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, κλείνοντας τη συζήτηση.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και παρενέβησαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και του Αγροτικού Συλλόγου Πηνείας.