Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες και οι ευκαιρίες που δημιουργεί κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 7 Μαΐου 2018.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης αναλύθηκε στο σύνολό του ολοκληρωμένου Σχεδίου για την Ενέργεια, το οποίο διαμορφώθηκε για πρώτη φορά σε Περιφερειακό επίπεδο.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βγαίνει μπροστά στα ζητήματα της ενέργειας. ‘Εχοντας συνδέσει την ανάπτυξη με τη βέλτιστη αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της περιοχής, έχει θέσει σε υψηλή προτεραιότητα τα θέματα που σχετίζονται με την Ενέργεια, σύμφωνα με την εθνική και την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Για την Περιφερειακή Αρχή το 2018 είναι ενεργειακή χρονιά, με στόχο την ανάδειξή της Δυτικής Ελλάδας σε «Ενεργειακή Περιφέρεια».

Ο στρατηγικός ενεργειακός σχεδιασμός είναι ένα πολιτικό και θεσμικό εργαλείο που δίνει απαντήσεις ακόμα και στα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Μπορούμε να δώσουμε λύσεις ακόμη και στην ενεργειακή φτώχια» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του θέματος Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης τόνισε ότι «το νέο θεσμικό πλαίσιο δίνει τη ευκαιρία μέσα από συμπράξεις ιδιωτικών και δημοσίων φορέων, να αναπτυχθούν μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες αποκτούν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην ενεργειακή μετάβαση, μέσω της άμεσης ενεργής εμπλοκής τους σε ενεργειακά εγχειρήματα» κι εξήγησε ότι ακόμη και απλοί πολίτες ή ομάδες αγροτών μπορούν να αναβαθμίσουν τις υποδομές, τις εγκαταστάσεις τους ή ακόμη και τις κατοικίες τους επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά και ενεργειακών πόρων.

Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται μία στρατηγική προσέγγιση για ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνία, την οικονομία της Δυτικής Ελλάδας και ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των πολιτών. Στο πλαίσιο της συζήτησης παρουσιάστηκαν ακόμη όλα τα δεδομένα που αφορούν τη Δυτική Ελλάδα, το ευρωπαϊκό και εθνικό νομοθετικό πλαίσιο, η υφισταμένη κατάσταση στην Περιφέρειά μας, οι δυνατότητες ανάπτυξης, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας και γενικότερα τι πρέπει να γνωρίζουμε για ένα σημαντικό πόρο, την ενέργεια.

Αναλύθηκαν επίσης οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στα ενεργειακά θέματα, όπως αυτή της ενεργειακής αναβάθμισης των δημοσίων κτιρίων της Περιφέρειάς, αλλά και η πρόβλεψη στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση δράσεων σχετικών με την ενέργεια (εξοικονόμηση, παραγωγή, ενίσχυση ΑΠΕ κλπ.).

Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο φυσικό αέριο και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τα ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και Αιτωλοακαρνανίας με την προγραμματική σύμβαση (δημιουργία αποκεντρωμένων συστημάτων φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα) με την οποία προκύπτει μία ολοκληρωμένη μελέτη που τεκμηριώνει το έργο, το σκοπό και τη βιωσιμότητά του.

Σύμφωνα με το πενταετές πλάνο ανάπτυξης προβλέπεται η κατασκευή 468 χλμ δικτύου φυσικού αερίου στα τρία μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας που θα καλύπτουν συνολικά 120.000 νοικοκυριά.


Επίσης, μιλώντας για τις εργασίες για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ο κ. Μπαλαμπάνης, επεσήμανε ότι «η Περιφέρεια Δυτικής
Ελλάδας αναγνωρίζει τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην περιοχή και αναμένει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εξασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος».

Περαιτέρω επεσήμανε και τις προτάσεις – διεκδικήσεις που έχουν διατυπωθεί από την Περιφερειακή Αρχή και αφορούν στη θεσμοθέτηση

α) Επιστημονικού παρατηρητηρίου έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

β) Προτάσεις για τη διασφάλιση της αποδοτικότερης αξιοποίησης του περιφερειακού πόρου του 5%.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο αναπληρωτής Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Αγγελόπουλος και ο συνεργάτης του Γιώργος Θωμόπουλος, ο Ηλίας Σταθάτος καθηγητής ΣΤΕΦ ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, ο Βασίλης Αϊβαλής πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΔΕ, ο Στυλιανός Μπλέτσας πρόεδρος ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, ο Γιώργος Μυκωνιάτης και ο Γιάννης Βαβάσης από τα Ελληνικά Πετρέλαια.