Η Σία Αναγνωστοπούλου για το μεταναστευτικό σε ανακοίνωση της αναφέρει:

"Με αφορμή το θλιβερό επεισόδιο συμπλοκής μεταξύ μεταναστών στην Πάτρα, που στοίχισε τη ζωή ενός νέου συνανθρώπου μας μετανάστη και ενδεχομένως να έθετε σε κίνδυνο τη ζωή αθώων περαστικών από την περιοχή, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για αδιαφορία και στασιμότητα.  Ωστόσο το ίδιο το επεισόδιο, αντί για στείρες επιθέσεις στην κυβέρνηση, μας καλεί όλους και όλες σε εγρήγορση (τοπικούς φορείς, ΜΚΟ, ΜΜΕ, κλπ) και σε αποφάσεις με τις οποίες δεν θα κρύβεται ο ένας πίσω από τον άλλο.

Καταρχάς, η κεντρική εξουσία (υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής) –όπως είχε δεσμευτεί- προχώρησε στην ήπια αποσυμφόρηση, με τη μεταφορά μεταναστών σε άλλες περιοχές της χώρας. Πράγματι η Αστυνομία από τη Μ. Πέμπτη και μετά, πραγματοποίησε οικειοθελή μεταφορά 200-240 (από τους 500) μεταναστών σε δομές που είχε υποδείξει το υπουργείο. Το πρόβλημα είναι ότι, εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου στη Συρία και της πολιτικής της Τουρκίας, η εισροή προσφύγων-μεταναστών παρουσιάζει αύξηση. Αυτό σημαίνει και τη διαρκή κίνηση ανθρώπων και προς την Πάτρα. Αυτή τη στιγμή στην Πάτρα βρίσκονται 450 άτομα (από στοιχεία της Αστυνομίας). Αυτό σημαίνει επίσης ότι, ακόμα κι αν η Αστυνομία είχε προβεί σε επιχείρηση-σκούπα (όπως πολλοί, και από τους βουλευτές των άλλων κομμάτων θέλουν), το πρόβλημα δεν θα είχε επιλυθεί. Η κίνηση προς την Πάτρα δεν θα σταμάταγε (το έχουμε ζήσει και στο παρελθόν).

Δεύτερον, ο Πρόεδρος-Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠΑ έχει ήδη αναθέσει σε ανάδοχο την κατασκευή «φράχτη» στο Λιμάνι της Πάτρας, σε μια προσπάθεια αποθάρρυνσης απελπισμένων ανθρώπων που ζητούν διέξοδο προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να κινούνται προς την Πάτρα. Τρίτον, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει τονίσει επανειλημμένα ότι στην Πάτρα δεν υπάρχουν και δεν πρόκειται να λειτουργήσουν δομές.

Το τελευταίο ειδικά σημείο μας οδηγεί στην ουσία του προβλήματος. Από τη στιγμή που το υπουργείο δεν έχει επιλέξει την Πάτρα ως χώρο δημιουργίας δομών, του «Λαδόπουλου» και η «ΑΒΕΞ» δεν αποτελούν προσφυγικές-μεταναστευτικές δομές. Δεν είναι μόνο παράνομοι χώροι αλλά άκρως ακατάλληλοι και επικίνδυνοι για τους ανθρώπους. Από την άλλη μεριά, δεν είναι κατάλληλοι γιατί δημιουργούν την ψευδαίσθηση στους ταλαιπωρημένους και σε απόγνωση ανθρώπους ότι μπορούν να φύγουν προς την Ευρώπη. Όλοι (τοπικοί φορείς, ΜΚΟ, κλπ) πρέπει να δουλέψουν προς την κατεύθυνση πειθούς των μεταναστών ότι η Πάτρα δεν είναι η πύλη ελευθερίας. Αντιθέτως είναι η πύλη μεγαλύτερης ταλαιπωρίας. Η ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι άθλια, αλλά δεν θα την αλλάξουμε χρησιμοποιώντας τους ήδη εξαθλιωμένους ανθρώπους. Αυτό συνιστά ανέξοδη επαναστατική πολιτική. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να ξαναβρεθούν σε δομές ανθρώπινες και ασφαλείς, καθώς θα συνεχίζεται η διεκδίκηση να γίνεται με γρηγορότερους ρυθμούς η μετεγκατάσταση και η επανένωση οικογενειών, ανοίγοντας νόμιμες και ασφαλείς οδούς προς την Ευρώπη.

Τέλος –και άκρως σημαντικό: το γεγονός της οπλοφορίας κάποιου μετανάστη (ή κάποιων) δημιουργεί ανησυχία για την ασφάλεια των ίδιων αλλά και των κατοίκων της πόλης. Δημιουργεί ανησυχία, όχι μόνο για προφανείς λόγους, αλλά γιατί ενδεχομένως κάποια ντόπια ή ξένα κυκλώματα διακίνησης να χρησιμοποιούν ανθρώπους μέσα από τους ίδιους τους μετανάστες. Είναι προφανές ότι οι τελευταίοι δεν έφτασαν στη χώρα με όπλο. Κάπου το βρήκαν στη χώρα.

Το υπουργείο κάνει τη δουλειά του, σεβόμενο τα δικαιώματα και την απόγνωση των προσφύγων-μεταναστών, σεβόμενο και το δικαίωμα στην ασφάλεια όλων (ντόπιων και μεταναστών). Πρέπει να δούμε όλοι με υπευθυνότητα το ζήτημα."