Το 13ο Γυμνάσιο Πάτρας στο πλαίσιο υλοποίησης του τρίχρονου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ (ΚΑ2 Στρατηγικές συμπράξεις μεταξύ σχολείων), με τίτλο: «Μια εμπειρία με και για τους πρόσφυγες», συμμετείχε στην 1η εκπαιδευτική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη Zafferana Etnea της Σικελίας.

Στην επίσκεψη, που πραγματοποιήθηκε από 22- 28 Απριλίου 2018, και οργάνωσε το σχολείο υποδοχής Circolo Didattico di Zafferana Etnea της Σικελίας, πήραν μέρος 2 εκπαιδευτικοί και 2 μαθήτριες του ελληνικού σχολείου, και αντίστοιχοι εκπαιδευτικοί και μαθητές από τα σχολεία τεσσάρων ακόμα ευρωπαϊκών χωρών (Πορτογαλία, Ισπανία, Γερμανία, Ουγγαρία), που συμπράττουν στο πρόγραμμα.

Σκοποί της συνάντησης ήταν η γνωριμία η συνεργασία και αλληλεπίδραση με τους άλλους εταίρους εκπαιδευτικούς και μαθητές της σύμπραξης, για την προώθηση της γνώσης σχετικά με τα δεδομένα που αφορούν την κινητικότητα των προσφύγων στην Ιταλία (Σικελία), καθώς και την εθνική πολιτική της Ιταλίας όσον αφορά προσφυγικά camps και χώρους υποδοχής. Επίσης, η παρουσίαση εργασιών από τους μαθητές/τριες των σχολείων της σύμπραξης, που αφορούσαν τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, καθώς και η παρουσίαση και ανάλυση των αποτελεσμάτων ερωτηματολογίου για τις απόψεις μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικού προσωπικού σχετικά με τους πρόσφυγες (ανά χώρα). Ακόμη, η ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με τα ήθη και έθιμα, η γνωριμία με το εκπαιδευτικό σύστημα, το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (ηφαίστειο Αίτνα) και την κουλτούρα της χώρας-περιοχής υποδοχής. Επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε χώρους υποδοχής και διαμονής προσφύγων που συνέβαλλαν στην κατανόηση και αναγνώριση της κατάστασης των συνθηκών διαβίωσης αυτών στη γειτονική χώρα, και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, που συνέτειναν στη γνωριμία με τον πολιτισμό και την ιστορία της Σικελίας και τη διασύνδεση με την ελληνική ιστορία και το αποτύπωμα του ελληνικού πολιτισμού.

Η επόμενη 2η εκπαιδευτική συνάντηση, σύμφωνα με το σχέδιο, έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθεί στην Πάτρα τον Οκτώβριο, με φορέα οργάνωσης το 13ο Γυμνάσιο της πόλης με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών των άλλων πέντε εταιρικών σχολείων.