Σπάζοντας μια παράδοση αιώνων η διάσημη Παπική Ελβετική φρουρά υιοθετεί νέα κράνη, κατασκευασμένα από πλαστικό σε τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Τα κράνη αυτά είναι ελαφρύτερα, πιο άνετα για τους φρουρούς στις ενίοτε πολύωρες σκοπιές και στοιχίζουν περίπου το μισό σε σχέση με τα παλιά, αναγεννησιακού στυλ, μεταλλικά, ενώ φέρουν τον θυρεό του Πάπα Ιούλιου Β, που ίδρυσε τον ιδιωτικό στρατό των μισθοφόρων το 1506 μ.Χ. και έμεινε στην ιστορία ως ο «πολεμιστής Πάπας».

«Πρέπει να συμβαδίζουμε με την εποχή», είπε ο διοικητής της φρουράς. Μέχρι στιγμής έχουν κατασκευαστεί 40 κράνη με χρήματα από δωρεές και αναζητούνται κι άλλοι χορηγοί που θα καλύψουν το κόστος -κάπου 1.050 δολάρια το κομμάτι- για άλλα 60.

Για να διατηρήσει τη δύναμη των 110 ανδρών της η Ελβετική Φρουρά στρατολογεί τακτικά 30-40 νέους, άγαμους, πιστούς Καθολικούς που ορκίζονται να προστατέψουν το Βατικανό και την παποσύνη.

Η στολή τους περιλαμβάνει έναν θώρακα, ένα κράνος με φτερωτό λοφίο και στο χέρι κραδαίνουν αλαβάρδα (μεσαιωνικό δόρυ με πελέκι).

Από το 2009 μια οικογένεια σιδηρουργών από την Αυστρία έχει αναλάβει την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων πανοπλιών, αν και ο θώρακας και το κράνος με το φτερωτό λοφίο χρησιμοποιούνται πλέον μόνον σε ειδικές τελετές.