Ένα από τα καλύτερα πράγματα πράγματα που μπορείς να κάνεις για τη γραμμή και την υγεία σου είναι να κόψεις τη ζάχαρη.

Αυτό δεν σημαίνει όμως μόνο τα παστάκια, τα κρουασάν βουτύρου και τα κέικ σοκολάτας. Η ζάχαρη κρύβεται στα πιο απίστευτα μέρη, σε φαγητά που δεν το περιμένεις:

1. Γιαούρτι με γεύση
Ασβέστιο, πρωτεΐνη και φρούτα: Τι κακό μπορεί να έχει ένα γιαούρτι; Ζάχαρη και μάλιστα πολλή! Ένα κυπελάκι μπορεί να περιέχει από 15 έως 25 γραμμάρια ζάχαρης, καθώς συνήθως η γεύση φρούτων προέρχεται από μαρμελάδες και όχι από φρέσκα φρούτα. Θα σε συμβουλεύαμε να επιλέξεις ένα κλασικό γιαούρτι 2% και αν αναζητάς μια πιο φρουτένια γεύση, να προσθέσεις σε αυτό ψιλοκομμένο μήλο ή φράουλες.

2. Σάλτσα ντομάτας
Το ξέρουμε ότι έχεις σοκαριστεί, αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλές έτοιμες σάλτσες ντομάτας περιέχουν εκτός από αστρονομική ποσότητα νατρίου και πολλή ζάχαρη. Με μια γρήγορη βόλτα στο σούπερ μάρκετ, ανακαλύψαμε ότι οι περισσότερες περιέχουν γύρω στα 5,5 γρ. ανά μερίδα. Γιατί δεν φτιάχνεις τη δική σου σπιτική σάλτσα με τη συνταγή που θα βρεις ΕΔΩ;

3. Δημητριακά
Το ότι στη συσκευασία αναγράφονται οι λέξεις «ολικής άλεσης» ή «φυτικές ίνες», δεν σημαίνει ότι τα δημητριακά αυτά είναι υγιεινά. Αν κοιτάξεις τη λίστα με τα συστατικά τους, θα δεις ότι τα περισσότερα περιέχουν ζάχαρη, σιρόπι γλυκόζης και σιρόπι καλαμποκιού. Μια μερίδα 30 γρ. (που κανείς μας δεν τρώει ποτέ τόσο λίγο) μπορεί να περιέχει από 6-12 γρ. σακχάρων. Και φαντάσου ότι αναφερόμαστε στα «υγιεινά» δημητριακά. Δεν θέλουμε καν να πιάσουμε τα σοκολατένια ή εκείνα με τη γεύση καραμέλας ή cookies. Τα παραπάνω βέβαια ισχύουν και για τις μπάρες δημητριακών ή τα πρωτεϊνούχα μπισκότα.

4. Συσκευασμένοι χυμοί
Οι περισσότεροι χυμοί που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ και το περίπτερο είναι γεμάτοι με σάκχαρα. Για να καταλάβεις, ένα ποτήρι ανάμεικτου χυμού μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και 35γρ σακχάρων. To κακό είναι μάλιστα ότι τα σάκχαρα των χυμών προέρχονται συνήθως από τους συμπυκνωμένους χυμούς και τη φρουκτόζη, που αυτοί περιέχουν, η οποία απορροφάται και μεταβολίζεται πολύ εύκολα από το σώμα και συχνά κατηγορείται για παχάκια στην περιοχή της κοιλιάς. Στύψε τους δικούς σου φρέσκους χυμούς, λοιπόν, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και τον δείκτη της ζυγαριάς εκεί ακριβώς που θέλεις.

5. Ενεργειακά ποτά
Εκτός από ενέργεια τα ποτά αυτά μπορούν να σού δώσουν και επιπλέον κιλά με την εντυπωσιακή ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν! Σκέψου ότι περιέχουν 27γρ. ανά ποτήρι, περίπου όσο μια μπάρα σοκολάτας δηλαδή. Αξίζει να βγάλεις… φτερά για τόση ζάχαρη; Μάλλον όχι!