Μετά το Manifesto 2083, μέσω του οποίου διερευνήθηκαν οι αιτίες της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, η Μαρίλλη Μαστραντώνη και το ΕΝΤΡΟΠΙΑ Ensemble «χτίζουν» μια ακόμη παράσταση, χαρακτηριστικό δείγμα του θεάτρου-ντοκουμέντο. Το καινούργιο διεθνές project τους με τίτλο Camp Europe μελετά την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

Το project εξελίσσεται σταδιακά, μέσα από έρευνα και καλλιτεχνικές διαμονές (residency) σε Βερολίνο, Βουδαπέστη, Σμύρνη και Αθήνα, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και καλλιτέχνες. Το αποτέλεσμα του κάθε residency παρουσιάζεται στο κοινό της κάθε πόλης ως μια work-in-progress performance, με κορύφωση το τελευταίο εργαστήρι στην Αθήνα (21 Απριλίου – 8 Μαΐου) και την ολοκληρωμένη παράσταση Camp Europe, η οποία θα παιχτεί 9-15 Μαΐου στο Χυτήριο.

Focus στα στρατόπεδα συγκέντρωσης
Η δημιουργός επιχειρεί να διερευνήσει τη λειτουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους, καθώς και τη σχέση τους με την τρέχουσα βιοπολιτική ατζέντα. Μέσα από μια συγκριτική μελέτη ιστορικών παραδειγμάτων, το Camp Europe επικεντρώνεται σε περιόδους έντονων προσφυγικών ροών και εκτοπίσεων στην Ευρώπη του 20ού αιώνα, καθώς και στις δομές εξουσίες, οι οποίες διαχωρίζουν τα «πολιτικά όντα» (δηλαδή τους πολίτες) από τη «γυμνή ζωή» (τα σώματα). Ακόμη, εστιάζει στη μετατροπή του πολιτικού σώματος σε εγκληματικό, με την υποβολή του πληθυσμού σε καθεστώς μόνιμης καχυποψίας και επιτήρησης.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην «κατάσταση εξαίρεσης». Το πώς δηλαδή μια κατάσταση –υπαρκτής ή επινοημένης– εκτάκτου ανάγκης μετατρέπεται σε «φυσιολογικό» τρόπο διακυβέρνησης. Άλλωστε, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι ο προφανής και κατεξοχήν χώρος επιβολής της. Στο Camp Europe, η Μαρίλλη Μαστραντώνη και η ομάδα της προσπαθούν ν’ αφυπνίσουν τη συλλογική μνήμη και να τονώσουν την κριτική προβολή της στο παρόν. Έτσι, μεταθέτουν την προσοχή από την παθητικότητα του συναισθήματος της συμπόνιας προς τους αναξιοπαθούντες «μετακινούμενους» πληθυσμούς, στις πολιτικές και ηθικές ευθύνες μας απέναντί τους.

Ταυτότητα παράστασης
Πού: Χυτήριο, Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός, τηλ.: 210.3412313
Πότε: Τετάρτη 9 Μαΐου έως και Τρίτη 15 Μαΐου
Ώρα έναρξης: Τετάρτη 9 Μαΐου και Κυριακή13 Μαΐου στις 19:00,
Πέμπτη 10/5, Παρασκευή 11/5, Σάββατο 12/5, Δευτέρα 14/5, Τρίτη 15/5, στις 21:30
Διάρκεια: 70 λεπτά χωρίς διάλειμμα
Εισιτήρια: 12€ (γενική είσοδος), 8€ (ατέλειες/ άνεργοι)
Κρατήσεις: Στο Viva και στο ταμείο του θεάτρου

Συντελεστές:
Σύλληψη – Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Μαρίλλη Μαστραντώνη
Εικαστικός σχεδιασμός: Ομάδα RTK
Μουσική: Sarp Keskiner
Κίνηση: Χριστίνα Κατσίκη-Σαχτούρη
Σχεδιασμός video: Γρηγόρης Πανόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Παυλόπουλος-Αγιαννίτης
Performer: Bence Benkő, Βασιλική Γεωργικοπούλου, Şafak Ersözlü, Nίκος Ευσταθιάδης, Δημήτρης Νικολόπουλος, Tσαμπίκα Φεσάκη, Μαριλίζα Χρονέα
Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Κώτσου
Φωτογραφίες: Τάκης Βεκόπουλος
Δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου – We will
Παραγωγή: ENTΡOΠIA

Συνεργαζόμενοι φορείς:
UfaFabrik – Bερολίνο, Γερμανία – www.ufafabrik.de
RS9 Theatre – Bουδαπέστη, Ουγγαρία – www.rs9.hu
Açik Stüdyo – Σμύρνη, Tουρκία – www.acikstudyo.com
Teos Culture and Art Association – Seferihisar, Σμύρνη, Tουρκία
Με την Υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού