Η ArtBlue, αναγγέλλει την ανοιξιάτικη δημοπρασία της στο ξενοδοχείο Hilton Cyprus στην Λευκωσία, στις 15 Μαΐου 2018

Εκθέσεις

HOTEL GRANDE BRETAGNE, Αθήνα: 3-5 Μαϊου, 10 πμ – 9 μμ

HILTON CYPRUS, Λευκωσία: 13-15 Μαϊου, 10 πμ – 9 μμ

Τα έργα θα εκτεθούν πρώτα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στην Αθήνα, από την Πέμπτη 3 μέχρι και το Σάββατο 5 Μαΐου. Θα ακολουθήσει έκθεση στο ξενοδοχείο Hilton Cyprus στη Λευκωσία από την Κυριακή 13 μέχρι και την Τρίτη 15 Μαΐου.

Η  «Οικογενειακή Σκηνή» ένα από τα κορυφαία έργα του πατέρα της Ελληνικής τέχνης, Νικόλαου Γύζη επιστρέφει στην αγορά μετά από σχεδόν έναν αιώνα. Πρωτοεκτέθηκε το 1928 σε έκθεση που οργάνωσε η Εταιρεία Φιλοτέχνων κάτω από την προεδρία του Αντώνη Μπενάκη σε συνεργασία με τον γιο του καλλιτέχνη. Στο έργο ο καλλιτέχνης εστίασε το ενδιαφέρον του στην ατμόσφαιρα και εσωτερικότητα του έργου με τη χρησιμοποίηση έντονου σκιοφωτισμού, αποτυπώνοντας καταστάσεις και προσδίδοντας συμβολικές προεκτάσεις σε απλές και οικείες ιστορίες της καθημερινότητας.

Ο κορυφαίος Έλληνας θαλασσογράφος Κωνσταντίνος Βολανάκης εκπροσωπεύεται με το έργο «Το Λιμάνι του Βόλου την νύχτα». Ζωγραφισμένο μεταξύ 1855 και 1890, ο καλλιτέχνης εισάγει τον θεατή μέσα στο έργο και τον ξεναγεί. Η περιγραφή του, επιλεκτική και σημαίνουσα παρά τον πραγματισμό της, ισοδυναμεί με ποιητική αποκάλυψη.

Μεταξύ των έργων που θα δημοπρατηθούν είναι  το γνωστό έργο «Το Πορτραίτο του F. Heim» (1966), του Νίκου Κεσσανλή, καλλιτέχνη με έντονη προσωπικότητα που ενθάρρυνε την έρευνα και τον πειραματισμό, καθώς και ένα κολλάζ μεγάλης κλίμακας του τελευταίου ακροβάτη του μοντερνισμού, Κώστα Κουλεντιανού. Το έργο του Σπύρου Βασιλείου «Ξάρτια και φωτογραφική μηχανή» (1968), είναι ένα χαρακτηριστικό έργο του καλλιτέχνη, κύριου αντιπρόσωπου της γενιάς του ’30.

Επίσης, παρουσιάζονται τρία έργα σε χαρτί των κορυφαίων καλλιτεχνών Γεωργίου  Μπουζιάνη, Γιάννη Τσαρούχη και Παναγιώτη Τέτση. Tο πρώτο, μια ακουαρέλα με τίτλο «Παιδικές Φιγούρες», το δεύτερο το έργο «Τριαντάφυλλα» (1962), το τρίτο ένα σπάνιο αντρικό γυμνό, κάρβουνο σε χαρτί του 1943.

 

Θα εκτεθούν και δύο έργα που δημιουργήθηκαν κατά την παραμονή των δυο Ελλήνων καλλιτεχνών στο Παρίσι την δεκαετία του ’30. Το πρώτο, μια νεκρή φύση του 1932 του Πολύκλειτου Ρέγκου. Το δεύτερο, ένα γλυπτό από μπρούτζο με τίτλο «Η προσπάθεια» (1939), του Κώστα Βαλσάμη, καλλιτέχνης που ζούσε στο Παρίσι με έντονη εικαστική παρουσία στη γαλλική πρωτεύουσα.

 

Μεταξύ άλλων θα δημοπρατηθούν έργα των Γιώργου Λάππα, Γιάννη Μαλτέζου, Μάριου Πράσινου, Νικόλαου Οθωναίου, Νικόλαου Λύτρα, Σπυρίδωνος Βικάτου, Χριστόφορου Σάββα, Επαμεινώνδα Θωμόπουλου, Γιάννη Μιχαηλίδη, Γεωργίου Δέρπαπα, Δημήτρη Μυταρά, Μάκη Θεοφυλακτόπουλου και Αποστόλου Γεωργίου.

Ένα ζευγάρι σκουλαρίκια με ρουμπίνια και διαμάντια καθώς και μια καρφίτσα με διαμάντια του οίκου Βουράκη από την δεκαετία του 1950 και ένα χρυσό μαγνητικό μενταγιόν του Τάκη, είναι μερικά από τα συλλεκτικά κοσμήματα που θα παρουσιαστούν.

Για την ArtBlue:

Η ArtBlue, είναι οίκος δημοπρασιών με ειδίκευση στην Ελληνική και Κυπριακή τέχνη, καθώς και συλλεκτικών κοσμημάτων από κορυφαίους Έλληνες κοσμηματοπώλες. Η ArtBlue δεσμεύετε και παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε συλλέκτες και λάτρεις της τέχνης με παρουσία σε τρεις πρωτεύουσες: Αθήνα, Λευκωσία και Λονδίνο.

Κάθε έργο αξιολογείται σχολαστικά για την αυθεντικότητα, την υψηλή ποιότητα, την περίοδό του και την αντιπροσωπευτική του αξία στην γκάμα των έργων κάθε καλλιτέχνη. Αυτή η προσέγγιση, εξασφαλίζει βεβαιότητα για ασφαλείς αγορές ακόμη και για πρωτοεισερχόμενους στον κόσμο της ελληνικής τέχνης επενδυτές.