Μπορεί τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν ότι τα λουκέτα έχουν μειωθεί και ότι νέες επιχειρήσεις ανοίγουν, κάτι που αποτελεί σημάδι της ανάκαμψης που έρχεται, όμως στην πραγματική οικονομία, στην αγορά, αυτά που λένε διαφέρουν αρκετά από τις στατιστικές και τους αριθμούς.

Όπως υποστηρίζουν παράγοντες της πραγματικής οικονομίας, η αγορά έχει στερέψει από το χρήμα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εμπορικά καταστήματα περιμένουν να κινηθούν κάπως, για μία με δύο μέρες, όταν πληρωθούν συνταξιούχοι και μισθωτοί και το υπόλοιπο διάστημα μετράνε τη χασούρα τους.

Οι περισσότεροι, εξάλλου, από τους ελεύθερους επαγγελματίες χρωστούν σε δημόσιο, τράπεζες και εφορία και είναι πρώτοι στην λίστα με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς που ήδη έχουν ξεκινήσει.

Στην αγορά της Πάτρας τα πράγματα είναι σε μαύρο χάλι. Τα καταστήματα δεν κινούνται, ρευστό δεν υπάρχει και τις περισσότερες μέρες του μήνα οι έμποροι κυνηγούν «μύγες», μέχρι να δουν ένα πελάτη στο μαγαζί τους. Το ότι έχουν κάπως μειωθεί τα λουκέτα αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες:

Στο ότι οι επαγγελματίες κρατούν ανοικτά τα καταστήματά τους, με νύχια και με δόντια (μη έχοντας άλλωστε και κάτι άλλο να κάνουν, με την ανεργία που εξακολουθεί να κυριαρχεί) και στην ελπίδα που εξακολουθεί πάντα να υπάρχει στον ορίζοντα, για την ανάκαμψη σε μία αγορά που παραμένει όμως στον λήθαργο. Σε χειμερία νάρκη με λίγα λόγια. Για πόσο ακόμα;