Μπορεί οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να έγιναν τελικά την Τετάρτη, στην Πάτρα, όμως, το μήνυμα που αναδείχτηκε μέσα από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των οργανώσεων, των συλλόγων και των ενεργών πολιτών που συνθέτουν εδώ και μήνες το μέτωπο, είναι θετικό.

Θετικό γιατί οι κινητοποιήσεις ήταν μαζικές, ο κόσμος περισσότερος από ποτέ και το κυριότερο: Κανείς δεν δίστασε στη θέα των ΜΑΤ και των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν μετατρέψει σε «φρούριο» τους χώρους γύρω από τα γραφεία των τριών συμβολαιογράφων της Πάτρας που μέχρι τώρα έχει γίνει γνωστό ότι έχουν πάρει την πιστοποίηση.

Τόσοι είναι. Οι συμβολαιογράφοι παρά το αίτημα των μελών της Κίνησης Υπεράσπισης Κοινωνικών Αγαθών που συντόνιζε τις κινητοποιήσεις δεν δέχτηκαν να συναντηθούν με αντιπροσωπεία των συγκεντρωθέντων.

Οι κινητοποιήσεις όμως κατά των πλειστηριασμών θα συνεχιστούν, θα γίνονται ακόμα μαζικότερες και αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει, αφού σύμφωνα με τα όσα τονίζει στο patrasevents.gr το μέλος της συντονιστικής επιτροπής της ΚΥΚΑ, Ιωάννα Σιόβα, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί πλέον θα έρχονται από παντού.

Από τις τράπεζες, από την εφορία και το δημόσιο, ακόμα και από τους ΟΤΑ. «Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει και να καταλάβει αυτό που έρχεται. Μόνο έτσι θα οργανωθεί για να μπορέσει να το αντιμετωπίσει» τονίζει η κ. Σιόβα.

«Το να σταματήσει μια πορεία τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αυτό δεν είναι κάτι εύκολο αφού πλέον μπορεί να γίνουν από παντού με ένα κλικ. Εμείς όμως θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και δεν θα διστάσουμε να βάλουμε ακόμα και τα κορμιά μας μπροστά στα σπίτια και στις περιουσίες που είναι να βγουν στο "σφυρί".

Θέλουμε όμως τον κόσμο μαζί μας και είναι θετικό ότι οι κινητοποιήσεις μας έχουν γίνει πιο μαζικές. Οι dealers των τραπεζών λειτουργούν σαν σύγχρονοι σαράφειδες, έτοιμοι για να πάρουν σπίτια και περιουσίες για λίγα ευρώ.

Όμως ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει ότι το δίκιο είναι μαζί μας. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, εκτός από ανήθικοι, είναι και παράνομοι. Δεν έχουν καμία διαφάνεια, δεν στέκουν νομικά».

Μήνυμα προς αστυνομικούς και συμβολαιογράφους

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που πλέον κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, είναι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες που τον καιρό που όλα πήγαιναν καλά τους είχαν δοθεί δάνεια, με τις τράπεζες να τους σπρώχνουν προς αυτά και τους ίδιους να επενδύουν.

Η κ. Σιόβα απευθύνει έκκληση πέρα από τον κόσμο, στους αστυνομικούς (για τους οποίους το συνδικαλιστικό τους όργανο είχε τονίσει ότι δεν θα περιφρουρούν τις διαδικασίες των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών) και τους συμβολαιογράφους, να είναι μαζί τους.

«Να μην συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες. Μπορεί και αυτοί, μετά από λίγο καιρό, να έρθουν στην θέση αυτών των ανθρώπων που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους.

Θέλουμε την συμπαράσταση τους. Να μην στέκονται οι αστυνομικοί εμπόδιο στον αγώνα μας, να μην παίρνουν πιστοποιήσεις οι συμβολαιογράφοι. Είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας».