Το πρόβλημα με τις μέδουσες είναι υπαρκτό για τους καταστηματάρχες εστίασης και τα μαγαζιά της παράκτιας γραμμής της Αχαΐας, καθώς τα μέχρι τώρα μηνύματα δείχνουν ότι οι μέδουσες θα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους στις ακτές της περιοχής.

Αυτό δεν είναι τόσο τρομερό όσο ακούγεται. Αρκεί βέβαια η πολιτεία και οι φορείς να έχουν πάρει τα ανάλογα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Οι προτάσεις που θα καταθέσει - και επίσημα - την Πέμπτη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο ΣΚΕΑΝΑ, μετά την συνάντηση που είχαν οι καταστηματάρχες το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, βαδίζουν σε αυτή τη κατεύθυνση.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με πληροφορίες του patrasevents.gr, έχει μια θετική άποψη για το σχέδιο του ΣΚΕΑΝΑ, αφού οι δύο φορείς έχουν μια άριστη συνεργασία μεταξύ τους. Κύριος όμως αντίπαλος είναι ο χρόνος. Ο χρόνος που πιέζει.

Το σχέδιο του ΣΚΕΑΝΑ προβλέπει δίχτυα στις ακτές της Αχαΐας, μπροστά από τα καταστήματα, παρουσία εθελοντών Σαμαρειτών στις παραλίες, σχετική ενημέρωση στον κόσμο για το φαινόμενο ώστε να παύσει ο φόβος που υπάρχει (δεν είναι δράκουλες, μέδουσες είναι) και επιδότηση βυτίου λυμάτων για το δίμηνο της αιχμής στα παραλιακά μαγαζιά.

Είναι ένα σχέδιο που για να υλοποιηθεί, έχει μεγάλο κόστος, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων του ΣΚΕΑΝΑ μπορεί να φτάσει έως και τα 500.000 ευρώ. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που τελικά υπάρξει το «πράσινο» φως και περάσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο (και των λοιπών φορέων του κράτους), μέχρι να φτάσει ο καιρός για να υλοποιηθεί θα έχει περάσει το μισό καλοκαίρι και βάλε, έχοντας φτάσει πλέον στις αρχές Αυγούστου.

Έστω και έτσι όμως, το σχέδιο αυτό πρέπει να εφαρμοστεί, όπως υποστηρίζουν στον ΣΚΕΑΝΑ, αφού θα δώσει καρπούς στους επαγγελματίες μακροπρόθεσμα, τα μελλοντικά καλοκαίρια, φέρνοντας λύσεις σε ένα πρόβλημα που ενδέχεται να εξελιχθεί διαχρονικό για τα παραθαλάσσια καταστήματα.