Είναι φανερό πλέον ότι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις μπαίνουν για τα καλά στην ζωή μας, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις άστεγες οικογένειες που αναμένεται να αυξηθούν και για το ενδεχόμενο της διαταραχής των ήδη «πειραγμένων» κοινωνικών ισορροπιών.

Δεν είναι μόνο οι τράπεζες και το δημόσιο που σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν (με την σφραγίδα της αριστερής κυβέρνησης) θα προχωρούν σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.

Πλέον οι πολίτες εφόσον χρωστούν κινδυνεύουν και από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, καθώς το νομοθετικό πλαίσιο αναγκάζει τους δήμους να προχωρούν σε πλειστηριασμούς και σε κατασχέσεις ακόμα και για μικρά ποσά.

Είναι ένα θέμα για το οποίο δεν έχει βγει άχνα προς τα έξω, όμως θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε λίγες μέρες από τώρα, από την 1η Μάη. Σε ότι αφορά, πάντως, την περίπτωση του δήμου της Πάτρας, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Παναγιώτης Μελάς, ήταν ξεκάθαρος στην ομιλία του στην ΚΕΔΕ.

Ο Δήμος Πατρέων δεν θα προχωρήσει σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, ακόμα και αν αναγκάσουν τα μέλη της δημοτικής αρχής να κάτσουν στο εδώλιο. Το θέμα αφορά χιλιάδες κόσμου, τόσο στην Πάτρα, όσο και σε άλλους δήμους.

Αυστηρό νομικό πλαίσιο και διώξεις για τους δήμους

Λίγοι όμως το έχουν καταλάβει. Η φτώχεια και η εξαθλίωση που υπάρχει έχει αναγκάσει δεκάδες δημότες να μην μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στους δήμους.

Οι περισσότεροι από αυτούς δεν προσήλθαν για ρύθμιση των χρεών τους μέχρι την προθεσμία που είχε δώσει η κυβέρνηση γιατί προφανώς δεν είχαν να πληρώσουν και τις δόσεις. 

Ήδη από τον Δεκέμβριο ο δήμος του Βύρωνα, έχοντας ως δήμαρχο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ξεκινήσει τις κατασχέσεις σε δημότες του.  Πλέον αυτό γίνεται ο «κανόνας».

Και αυτό γιατί μπορεί ο δήμος της Πάτρας να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ακολουθήσει την τακτική που προσπαθούν να του επιβάλλουν, όμως τα μέχρι τώρα μηνύματα που έρχονται από άλλους δήμους σε όλη την χώρα, δεν είναι αντίστοιχα.

Κάποιοι είτε γιατί συμφωνούν είτε γιατί αδιαφορούν, δεν πρόκειται να ρισκάρουν να πάνε κόντρα, αφού το νομικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα αυστηρό για τους δήμους εκείνους που δεν θα ακολουθήσουν τη διαδικασία των κατασχέσεων.

Βλέπετε, προβλέπει πειθαρχικές και ποινικές διώξεις κατά δημάρχων, ακόμα και υπαλλήλων που βρίσκονται στις διευθύνσεις των οικονομικών του υπηρεσιών.