Το 4ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Stratego πραγματοποιήθηκε με απόλυτη αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία το τριήμερο 20 με 22 Απριλίου στην πόλη της Πάτρας. Η διοργάνωση της Hellenic Stratego Committee, έγινε υπό την ευθύνη της Patras Stratego Team και την συμβολή του πολιτιστικού συλλόγου Εγλυκάδος "Έκφραση", και πραγματοποιήθηκε στον υπέροχο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών και στο  cafe "το Νέον".

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στην κατηγορία Junior (παιδιά έως και 14ων ετών) ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώθηκε το Σάββατο το μεσημέρι. Ακολούθησε η Τελετή Έναρξης στην πλατεία Γεωργίου. Η συνέχεια ανήκε στην μεγάλη κατηγορία Senior, που οι παίκτες αγωνίστηκαν από το Σάββατο το μεσημέρι, ολοκληρώνοντας τους αγώνες τους την Κυριακή το απόγευμα.

Στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, λειτούργησε έκθεση Stratego, με παλιές εκδόσεις και παραλλαγές του.

Οι συμμετοχές έσπασαν όλα τα ρεκόρ και στις δύο κατηγορίες, προερχόμενες από 7 πόλεις της Ελλάδας και 5 διαφορετικές ομάδες (Athens Stratego Team, Patras Stratego Team, Pella Club Alexander the Great, Pyrgos Stratego Team, Serres Stratego Team και Stratego Captains)!

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ακολούθησε τους κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (ISF) στην κατηγορία Senior, όπως και στην Junior για πρώτη φορά. Οι τρείς πρώτοι νικητές της κατηγορίας Junior απέκτησαν δικαίωμα συμμετοχής στην κατηγορία Senior.

Αναλυτικά στην κατηγορία Junior πραγματοποιήθηκαν 7 γύροι, οι τέσσερεις την Παρασκευή και οι τρεις σημαντικοί το Σάββατο. Η κατηγορία είχε ξεκάθαρο φαβορί, τον Ελισσαίο Βανδώρο, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην τελική κατάταξη, καθώς κατέκτησε την πρώτη θέση. Οι υπόλοιποι παίκτες, προσπάθησαν να διεκδικήσουν κάποια θέση μεταλλίων και παράλληλα την πρόκριση στην κατηγορία Junior. Την δεύτερη θέση κέρδισε ο Σωτηρόπουλος Δημήτρης και τρίτος κατετάγη ο Κουγιεμήτρος Ορφέας. Παρ' όλα αυτά μία κατηγορία Junior, έχει περισσότερο διασκεδαστικό χαρακτήρα και αυτό φάνηκε στην μεγάλη παρέα που έκαναν όλα τα παιδιά μεταξύ τους, από όπου κι αν προέρχονταν.

Μετά την κατηγορία Junior, η Τελετή Έναρξης των αγώνων εντυπωσίασε όλους τους παίκτες και έκανε περισσότερο γνωστό το Stratego, στην πόλη της Πάτρας. Στην πλατεία Γεωργίου, μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, πήραν χώρα οι δραστηριότητες της εκδήλωσης, με την παρουσία όλων των παικτών. Εκφωνητής της εκδήλωσης ήταν ο Δημήτρης Σαρρής, που με τον δικό του, χαρακτηριστικό τρόπο, ένωσε τους γνώστες του Stratego, με όσους με ενδιαφέρον ήθελαν να παρακολουθήσουν και να μάθουν περισσότερα για αυτό. Επίσης κληρώθηκαν δώρα και μοιράστηκαν στα παιδιά ευγενικής χορηγίας του βιβλιοπωλείου "Το Δόντι".

Χαιρέτησαν η Χριστίνα Κλωνιζάκη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων και o Γιώργος Τρυπαναγνωστόπουλος, εκπρόσωπος της Patras Stratego Team. Στη συνέχεια, έγινε παρουσίαση όλων των παιδιών που συμμετείχαν στην κατηγορία Junior και η βράβευση των τριών πρώτων νικητών.

Επόμενη παρουσίαση έγινε για τους παίκτες και τις ομάδες που θα μετείχαν στην κατηγορία Senior και η τελετή ολοκληρώθηκε με αγώνα επίδειξης σε Stratego μεγάλων διαστάσεων από τον Πρωταθλητή Ελλάδος 2017, Βανδώρο Γιάννη και Δευτεραθλητή Ελλάδος 2017, Στανίτσα Μπάμπη.

Η κύρια κατηγορία Senior, με 9 γύρους αγώνων χωρισμένοι στις δύο ημέρες(τέσσερεις το Σάββατο, πέντε την Κυριακή), έδωσαν μεγάλο ενδιαφέρον για την τελική έκβαση. Στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου, έγινε η αρχή και οι μάχες ήταν συναρπαστικές στον υπέροχο χώρο της κεντρικής αίθουσας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών. Η πρώτη μέρα έκλεισε με πρώτο τον Τσότρα Μανώλη, δεύτερο τον Χιώτη Άρη και τρίτο τον Βανδώρο Γιάννη.

Έπειτα έγινε η ετήσια συνάντηση των μελών των ομάδων, όπου πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της ανοδικής πορείας του Ελληνικού Αγωνιστικού Stratego. Ξεχώρισε η απόφαση ενεργοποίησης ως μοναδικού και κύριου εθνικού φορέα του Ελληνικού Stratego της Πανελλήνιας Ένωσης Stratego και ο ορισμός του επόμενου Πανελληνίου Πρωταθλήματος, την άνοιξη του 2019, στην πόλη των Σερρών. Η μέρα έκλεισε με το καθιερωμένο επίσημο γεύμα, μία ευκαιρία χαλάρωσης και δημιουργίας όμορφων σχέσεων μεταξύ όλων των παικτών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο "Νέον".

Η Κυριακή ήταν η μέρα των πιο κρίσιμων αγώνων καθώς ξεκίνησε με μία από τις πιο δυνατές μάχες, του Βανδώρου Γιάννη και του Στανίτσα Μπάμπη, με νικητή τον πρώτο. Η συνέχεια ήταν σπουδαία, καθώς οι διαφορές ήταν ελάχιστες και οι θέσεις μεταλλίων δεν μπορούσαν να προβλεφθούν με ευκολία. Οι κρισιμότερες αναμετρήσεις για την πρώτη θέση έγιναν στον 8ο γύρο, όπου ο Βανδώρος Γιάννης έχοντας διαφορά στην πρώτη θέση, επωφελήθηκε τα υπόλοιπα αποτελέσματα και στέφθηκε νικητής ένα γύρο πριν το τέλος. Στον τελευταίο γύρο, έγιναν εξαιρετικά παιγνίδια και οι παίκτες είχαν να αντιμετωπίσουν και την κούραση των συνεχών αγώνων για να πάρουν την νίκη. Με 7 παίκτες να διεκδικούν την δεύτερη και τρίτη θέση, ο Στανίτσας Μπάμπης και ο Κουκάς Αναστάσιος ολοκλήρωσαν χαρούμενοι και με νίκες το Πρωτάθλημα παίρνοντας τις θέσεις αυτές.

Η Τελετή Λήξης, περιελάμβανε τις βραβεύσεις όσων συνέβαλλαν οργανωτικά, όπως οι εθελοντές "Strategeiras" από την Patras Stratego Team, Σφουντούρης Λουκάς, Τετράδη Αθηνά, Παπαλεξοπούλου Κωνσταντίνα και Πανάτση Βασιλική, οι διαιτητές των αγώνων Φραντζής Δημήτρης και Μπαρσάκης Αθανάσιος. Επίσης αποδόθηκαν ευχαριστίες στον Ερυθρό Σταυρό και στους εθελοντές του, που με την συνεχή παρουσία τους, κάλυψαν όλη τη διοργάνωση.

Οι βραβεύσεις των νικητών έγιναν από τα μέλη της Patras Stratego Team και ο νικητής Βανδώρος Γιάννης σήκωσε ψηλά στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης το πανέμορφο τρόπαιο που κατασκεύασε αποκλειστικά για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 2018 το εργαστήριο Vitro-Fushing "Άνασσα".

Όλη η διοργάνωση βιντεοσκοπήθηκε πλήρως και στις επόμενες ημέρες θα αναρτηθεί ένα ολοκληρωμένο βίντεο με τις καλύτερες στιγμές των αγώνων.

Πολλές ευχαριστίες από όλα τα μέλη της Patras Stratego Team, προς τον Δήμο Πατρέων και τους εργαζομένους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών για την στήριξη τους, στον Ερυθρό Σταυρό, στον κόσμο της Πάτρας που αγκάλιασε τη διοργάνωση, στον δημοσιογράφο Δημήτρη Σαρρή και κυρίως σε όλους του παίκτες που συμμετείχαν, από όλα τα μέρη της Ελλάδας, κάνοντας πολλά χιλιόμετρα για να βρεθούν στη μεγάλη γιορτή του Ελληνικού Αγωνιστικού Stratego.

Η αγωνιστική χρονιά της Patras Stratego Team, δεν σταματά εδώ. Ακολουθούν 2 τουρνουά και διάφορες εκδηλώσεις καθώς και συμμετοχή μελών της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Stratego, στην Ολλανδία τον ερχόμενο Αύγουστο.


Τελική κατάταξη

Senior:

1 Βανδώρος Γιάννης - Stratego Captains

2 Στανίτσας Μπάμπης - Pella Club Alexander the Great

3 Κουκάς Αναστάσιος - Stratego Captains

4 Τζένος Πασχάλης - Serres Stratego Team

5 Λουλάκης Θεοχάρης - Stratego Captains

6 Σόφτας Νίκος - Serres Stratego Team

7 Τσότρας Μανώλης - Stratego Captains

8 Χιώτης Άρης - Pella Club Alexander the Great

9 Αδαμάκης Γρηγόρης - Athens Stratego Team

10 Κοσμόπουλος Δημήτρης - Patras Stratego Team

11 Βανδώρος Ελισσαίος - Stratego Captains

12 Λαζαρίδης Νίκος - Pella Club Alexander the Great

13 Κωνσταντίνου Κώστας - Athens Stratego Team

14 Γκιλφέσης Σταμάτης - Stratego Captains

15 Τσιγκούνης Κωνσταντίνος - Patras Stratego Team

16 Δημακόπουλος Παναγιώτης - Patras Stratego Team

17 Κουγιεμήτρος Ορφέας - Stratego Captains

18 Σαββανής Αντρέας - Patras Stratego Team

19 Τρυπαναγνωστόπουλος Γιώργος - Patras Stratego Team

20 Μάνδαλος Νίκος - Patras Stratego Team

21 Φώτης Κωνσταντίνος - Serres Stratego Team

22 Μαχαλιώτης Κωνσταντίνος - Stratego Captains

23 Γερογιάννης Δημήτρης - Serres Stratego Team

24 Παπαλεξόπουλος Γιώργος - Patras Stratego Team

25 Κουγιεμήτρος Ηλίας - Stratego Captains

26 Βανδώρος Σπύρος - Stratego Captains

27 Γεωργίου Ιάκωβος - Athens Stratego Team

28 Μάτζαρης Γιάννης - Pella Club Alexander the Great

29 Τετράδης Γιώργος - Patras Stratego Team

30 Φυτιλάκος Θεόδωρος - Athens Stratego Team

31 Αγγαθέρης Παναγιώτης - Stratego Captains

32 Σαρρήπαπας Γιώργος - Pella Club Alexander the Great

33 Φυτιλάκος Γιάννης - Athens Stratego Team

34 Αναστόπουλος Αριστοτέλης - Patras Stratego Team

35 Κοσμαδάκης Γιάννης - Patras Stratego Team

36 Χριστοδούλου Δημήτρης - Patras Stratego Team

37 Μαχαλιώτης Γιάννης - Stratego Captains

38 Φαναράς Ταξιάρχης - Patras Stratego Team

39 Αποστολόπουλος Μάριος - Patras Stratego Team

41 Αλεξάκος Κωνσταντίνος - Patras Stratego Team

41 Έλληνας Θανάσης - Patras Stratego Team

42 Σοφός Σπύρος - Patras Stratego Team

43 Ζήση Δώρα - Patras Stratego Team

44 Τρυπαναγνωστοπούλου Μαρία - Patras Stratego Team

Junior:

1 Βανδώρος Ελισσαίος

2 Σωτηρόπουλος Δημήτρης

3 Κουγιεμήτρος Ορφέας

Αλφαβητικά συμμετείχαν και οι:

Αμπατζής Γιώργος

Αναστόπουλος Αριστοτέλης

Αναλυτής Γεράσιμος

Γιαννούλη Ευανθία

Δημόπουλος Γιάννης

Δούβρης Άγγελος

Ζώγας Στρατής

Κόγκας Γιάννης

Κουγιεμήτρος Φαίδων

Κωνσταντινόπουλος Βασίλης

Λαζανάς Άκης

Παπαχρυσάνθου Αλκίνοος

Στόγιας Βαγγέλης

Σωτηρόπουλος Βαγγέλης

Τσιακμάκης Νικόλας

Χριστοδουλόπουλος Νίκος