H ιστορική ατμομηχανή του Οδοντωτού Καλαβρύτων, αποτελεί σίγουρα, ένα από τα εκθέματα που θα μπορούσαν να φιλοξενούνταν σε ένα βιομηχανικό μουσείο της περιοχής.

Όμως πέρα από την ιστορική της αξία, το ζήτημα είναι ότι η ατμομηχανή του Οδοντωτού, έχει ακόμα ζωή, καθώς αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της όμορφης αυτής πόλης των Καλαβρύτων.

Μιλάμε ασφαλώς για την ατμομηχανή ΔΚ 8.001, αυτός είναι ο κωδικός της ονομασίας της, ωστόσο οι περισσότεροι από τους φίλους του Οδοντωτού την γνωρίζουν σαν το θρυλικό Μουντζούρη των Καλαβρύτων.

Ο «Μουντζούρης» πήρε και πάλι ζωή τον Απρίλιο του 2015 όταν σφύριξε και πάλι στο μηχανοστάσιο της Λεύκας μετά την επισκευή που του είχε γίνει στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ στο Ρέντη Αττικής.

Η επισκευή του τότε είχε γίνει στο πλαίσιο της ανάδειξης της σιδηροδρομικής πολιτιστικής κληρονομιάς, μετά από απόφαση που είχε πάρει το τότε Δ.Σ. του ΟΣΕ, προωθώντας το πρόγραμμα «Σιδηρόδρομος - Πολιτισμός».


Τρία χρόνια μετά ο «Μουντζούρης» των Καλαβρύτων δικαιώνει τον ΟΣΕ για την αποκατάσταση του, αφού καταφέρνει και μαγνητίζει τα βλέμματα των επισκεπτών και των τουριστών που το φωτογραφίζουν και το βιντεοσκοπούν.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αποκατάσταση της ατμομηχανής του Οδοντωτού Καλαβρύτων ήταν μία δύσκολη δουλειά και λεπτεπίλεπτη που έγινε από τους εργαζόμενους του ΟΣΕ, τόσο από τους εν ενεργεία, όσο και από τους συνταξιούχους, καταθέτοντας τότε την ψυχή τους για να δώσει και πάλι ζωή στον «Μουντζούρη».

Δείτε τα δύο πρόσφατα βίντεο του Δημήτρη Θεοφιλόπουλου από τον «Μουντζούρη» στα Καλάβρυτα.