Στο βυθό βόρεια της Δανίας βρέθηκε ένα από τα πλέον προηγμένα γερμανικά υποβρύχια, το οποίο επί δεκαετίες υποστηριζόταν ότι είχε μεταφέρει τον Αδόλφο Χίτλερ και υπαρχηγούς του στην Αργεντινή.

Όπως ανακοίνωσε το Μουσείο Θαλάσσιου Πολέμου της Γιουτλάνδης, ερευνητές εντόπισαν πρόσφατα το U-3523 στο βυθό της θάλασσας ανοικτά της βόρειας Δανίας.

Το υποβρύχιο βυθίστηκε στις 6 Μαϊου του 1945, τη μέρα που οι ναζιστικές δυνάμεις συνθηκολόγησαν στη Δανία, σε περιοχές της Γερμανίας και την Ολλανδία.


«Μετά τον πόλεμο κυκλοφορούσαν πολλές φήμες για κορυφαίους αξιωματικούς του ναζιστικού καθεστώτος που διέφυγαν με υποβρύχια και μετέφεραν μεγάλες ποσότητες χρυσού των Ναζί στην ασφάλεια και το U-3523 τροφοδοτούσε αυτές τις φήμες», αναφέρει το μουσείο σε ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό του. Και συμπληρώνει:

«Τα σκάφη τύπου XXI ήταν τα πρώτα υποβρύχια που μπορούσαν να πλέουν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και το U-3523 είχε εμβέλεια, που του επέτρεπε να πλεύσει χωρίς διακοπή μέχρι την Νότια Αμερική». Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που πολλοί θεωρούσαν ότι αποτελούσε τέλειο μέσο διαφυγής για τον «Φύρερ» μετά την κατάρρευση του Γ’ Ράιχ και τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


To U-3008, ένα υποβρύχιο τύπου ΧΧΙ παρόμοιο με εκείνο που βρέθηκε κοντά στη Δανία

To U-3008, ένα υποβρύχιο τύπου ΧΧΙ παρόμοιο με εκείνο που βρέθηκε κοντά στη Δανία

Ένας πρόσθετος λόγος που τροφοδότησε τα σενάρια συνωμοσίας, ήταν ότι επί 70 ολόκληρα χρόνια απέβησαν άκαρπες οι προσπάθειες εντοπισμού του ναυαγίου του στο σημείο που το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό ανέφερε ότι το βύθισε καθώς προσπαθούσε να διαφύγει. Τελικά βρέθηκε εννέα μίλια μακρύτερα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανασυρθεί.

Εικόνες που τράβηξαν οι ειδικοί του Μουσείου, δείχνουν το γερμανικό υποβρύχιο εν μέρει σφηνωμένο στο βυθό με το ρύγχος του και με κλίση 45 μοιρών. Βρίσκεται περίπου 128 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανέλκυσή του, ενώ παραμένει άγνωστο τι κρύβει στο κύτος του.

Το εν λόγω μουσείο πιστώνεται με την ανακάλυψη άνω των 400 σκαφών, πολλά εκ των οποίων από την εποχή του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.


Sea War Museum Jutland finds new WWII submarine!

Πηγή: iefimerida.gr