Η Κωνσταντινούπολη είναι αναμφίβολα μια υπέροχη πόλη που έχει σημαδέψει την Ελλάδα και την Ανατολή, αποτελώντας για μία χιλιετία την Βασιλεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και το κέντρο του τότε κόσμου.

Είναι η πόλη που σύμφωνα με τους βυζαντινολόγους αποτελούσε για την Βυζαντινή Αυτοκρατορία την επίγεια σκιαγράφηση της Βασιλείας των Ουρανών. Σήμερα για μας τους Έλληνες είναι μία ακόμα χαμένη πατρίδα που όμως διατηρεί ακόμα το άρωμα και το χρώμα της κοσμοπολίτικης ατμόσφαιρας, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών.

Σίγουρα το να την επισκεφτεί ένας Έλληνας αυτή την περίοδο, όπου οι τούρκικες προκλήσεις στο Αιγαίο, με τις μεγαλοστομίες του σύγχρονου σουλτάνου της Τουρκίας, του Ερντογάν συνεχίζονται, ίσως και μην είναι τόσο φρόνιμο.

Ο Πατρινός, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, ωστόσο, πήγε αυτές τις μέρες στην Κωνσταντινούπολη, κάνοντας πραγματικότητα ένα όνειρο του. Αυτό που εισέπραξε δεν έχει καμία σχέση με όλες αυτές τις απειλές που ξεστομίζουν κάθε τόσο οι πολιτικοί και στελέχη της κυβέρνησης της Τουρκίας κατά της χώρα μας.

«Οι Τούρκοι είναι συμπαθητικοί άνθρωποι και πολλοί φιλικοί», μας είπε στο patrasevents.gr. «Σαν λαός μας συμπαθούν εμάς τους Έλληνες και όταν διαπιστώνουν ότι είσαι Έλληνας έρχονται και σου μιλάνε, αρχίζοντας τα κεράσματα και έτσι γίνεσαι εύκολα μια παρέα μαζί τους».


Τι λένε όμως για τον Ερντογάν και όλα αυτά που γίνονται στο Αιγαίο; «Στις προκλήσεις των Τούρκων πολιτικών και στα όσα γίνονται στο Αιγαίο, θα έλεγα ότι έχουν μία αμέτοχη στάση, δεν είναι επιλογή τους αυτό.

Οι περισσότεροι είναι αντίθετοι με το καθεστώς Ερντογάν, ενώ σαν άτομο, αν πιάσεις συζήτηση μαζί τους, τον κρίνουν επικίνδυνο και τρελό. Φοβούνται την εξουσία που του δόθηκε ως σουλτάνου και θεωρούν ότι αυτό έγινε από την επαρχία της Τουρκίας. Τα 20 εκατομμύρια που ζουν στη Πόλη θέλουν Ευρώπη και δημοκρατία.

Όμως όσοι ζουν στα χωριά πιστεύουν πως η Τουρκία θα έχει μέλλον μόνο αν ο Ερντογάν έχει το πλήρη έλεγχο σε εθνικά ζητήματα γιατί φοβούνται μάλλον τους Κούρδους».

Η κοινωνική κατάσταση που υπάρχει στην Κωνσταντινούπολη δεν διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από αυτή των δικών μας μεγάλων αστικών κέντρων. «Αυτό που παρατήρησα θα έλεγα είναι ότι υπάρχουν δύο λαοί μέσα στην πόλη και αυτό μου είπαν άλλωστε και οι ίδιοι οι Τούρκοι που μίλησα μαζί τους.

Το λαό που ζει στην απόλυτη χλιδή, και το λαό που προσπαθεί να επιβιώσει δουλεύοντας όλο το 24ωρο, καθώς δεν δουλεύουν 8ωρα όπως στην Ευρώπη.

Οι περισσότεροι κάνουν δουλειές του ποδαριού για να επιβιώσουν, ενώ μου έκανε εντύπωση ότι μικρά ημιυπόγεια στους πεζόδρομους του κέντρου έχουν γίνει καφενεία και σε σερβίρουν τσάι μόνο με δυο τουρκικές λίρες (0,40€). Ο καφές είναι από ένα 1€ στα 3,5€, ενώ το φαγητό είναι αρκετά φθηνό αφού με 3 ευρώ έτρωγες δυο τυλιχτά και έπαιρνες και αναψυκτικό».


Υπάρχει λοιπόν και εκεί μεγάλη φτώχεια, πορνεία, αλλά και μεγάλο πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες.

Κάτι ακόμα που του έκανε εντύπωση είναι οι πολλοί ένστολοι στους δρόμους, αλλά και οι πολλές ορθόδοξες εκκλησίες που υπάρχουν στην πόλη, όπως αυτή της Αγίας Τριάδας που δεσπόζει την πλατεία Ταξίμ.

Όσο για τις εντυπώσεις που σχημάτισε για τον λαό; «Οι Τούρκοι είναι ένας υπέροχος λαός. Αγαπούν τα λουλούδια και φαίνεται παντού, αφού όλα τα παρτέρια της πόλης είναι στολισμένα με τουλίπες καθώς είναι το εθνικό τους λουλούδι μαζί με το τριαντάφυλλο.

Είναι ένας ωραίος κόσμος που σου θυμίζει τους Έλληνες, με ανοιχτή καρδιά και έτοιμοι να σε βοηθήσουν σε οτιδήποτε. Θα ξαναπήγαινα πολύ ευχαρίστως".