Επτά χρόνια αφού προκάλεσε σκάνδαλο στις Κάννες, ο Δανός σκηνοθέτης Λαρς φον Τρίερ θα παρουσιάσει εκτός συναγωνισμού την καινούρια ταινία του "The House that Jack Built", ανακοίνωσε σήμερα το Φεστιβάλ, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 19 Μαΐου με την προβολή του «Δον Κιχώτη» του Τέρι Γκίλιαμ.

«Ο Πιερ Λεσκιούρ, πρόεδρος του Φεστιβάλ, και το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισαν να υποδεχθούν τον Δανό σκηνοθέτη Λαρς φον Τρίερ, που είχε τιμηθεί με τον Χρυσό Φοίνικα το 2000, στο τμήμα Επίσημης Επιλογής (Selection officielle). Η καινούρια του ταινία θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Φεστιβάλ.

Το 2011, ο Λαρς φον Τρίερ προκάλεσε σκάνδαλο στις Κάννες όταν εξέφρασε τη «συμπάθειά» του για τον Χίτλερ.

Παρά το ότι ζήτησε συγγνώμη, κηρύχθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο στην Κρουαζέτ, κάτι που δεν είχε προηγούμενο. Η ταινία του «Μελαγχολία» παρέμεινε στο διαγωνιστικό τμήμα και η Αμερικανίδα Κίρστεν Ντανστ κέρδισε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για τον ρόλο της ως καταθλιπτικής νύφης.

Ο Δανός σκηνοθέτης, που είχε τιμηθεί με τον Χρυσό Φοίνικα για το «Χορεύοντας στο Σκοτάδι», δεν είχε προσκληθεί από τότε στην Κρουαζέτ. «Ο Πιερ Λεσκιούρ εργάστηκε πολύ εδώ και μερικές ημέρες για να άρει το καθεστώς του ανεπιθύμητου προσώπου», δήλωσε χθες ο Τιερί Φρεμό, διευθυντής του φεστιβάλ. Η ταινία "The House that Jack Built”, με τον Ματ Ντίλον και την Ούμα Θέρμαν, ακολουθεί τα ίχνη ενός σίριαλ κίλερ.

Μια άλλη ανακοίνωση των Καννών: «Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Δον Κιχώτη» του πρώην Μόντι Πάιθον Τέρι Γκίλιαμ, με τον Άνταμ Ντράιβερ και τον Τζόναθαν Πράις, θα προβληθεί στο κλείσιμο του Φεστιβάλ. Την ίδια εποχή θα ξεκινήσει και η προβολή της στη Γαλλία.

Η «καταραμένη» ταινία, για την οποία ο Τέρι Γκίλιαμ ανάλωσε είκοσι χρόνια της ζωής του, δεν μπορούσε να βγει στις αίθουσες λόγω μιας διαφοράς με τον παραγωγό Πούλου Μπράνκο, η οποία επιλύθηκε τελικά στις αρχές Απριλίου.