Σε εγρήγορση είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης με την αύξηση των προσφυγικών ροών που παρατηρείται από τον Εβρο" τόνισε, σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πέτρος Λεκάκης, ανακοινώνοντας την υλοποίηση ευρείας σύσκεψης για τη διαχείριση του θέματος, τις επόμενες μέρες, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών. 

Στόχος του δήμου Θεσσαλονίκης, ωστόσο, παραμένει η ένταξη των προσφύγων που φιλοξενούνται σε διαμερίσματα και camps και στην κατεύθυνση αυτή, όπως ανακοίνωσε ο κ. Λεκάκης, θα διεξαχθεί έρευνα πεδίου σε δείγμα 1500 προσφύγων από διάφορες ομάδες, με επίκεντρο την καταγραφή των χαρακτηριστικών του πληθυσμού και κυρίως των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων.

"Οι χώροι, πλέον, φιλοξενίας είναι περιορισμένοι καθώς το "Φιλοξενείο", τα μισθωμένα διαμερίσματα και τα Κέντρα Φιλοξενίας στα Διαβατά και τα Λαγκαδίκια, είναι γεμάτα" δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κατά την παρουσίαση του σχεδίου ένταξης προσφύγων μεταναστών του δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT III - Arrival Cities.

Το Σχέδιο Δράσης του δήμου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης περιλαμβάνει την ανάπτυξη και ενίσχυση των απαραίτητων διοικητικών δομών και υπηρεσιών, οι οποίες θα έχουν ως αρμοδιότητα τη διαχείριση πολυπολιτισμικών ευάλωτων ομάδων, τη διαμόρφωση ενός δυναμικού πλαισίου που θα επιτρέπει την ένταξη των προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών στην πόλη και την ελληνική κοινωνία και την προώθηση μιας προσέγγισης βασισμένης στην αποδοχή των θεμελιωδών δικαιωμάτων.