«Η Απαγωγή από το Σεράι» του W. A. Mozart από το Int. Opera Studio του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Ένας λαβύρινθος συναισθημάτων μέσα από την πάλη διαφορετικών πολιτισμών…

To Int. Opera Studio του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας παρουσιάζει την όπερα του Wolfgang Amadeus Mozart "Η Απαγωγή από το Σεράι" στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στις 3 Μαΐου και ώρα 21:00, σε σκηνοθεσία Michael Richard Seibel. Ο Μότσαρτ ολοκλήρωσε την συγγραφή του έργου το 1782, βασισμένο στο λιμπρέτο του Johann Gottfried Stephanie. Η πρεμιέρα δόθηκε στη Βιέννη στις 19 Ιουλίου του 1782. Το έργο αυτό πέρα από μία «εξωτική περιπέτεια» θέτει ερωτήματα πάνω σε υπαρξιακές εμπειρίες της ζωής όπως ο έρωτας, η ζήλεια, η απογοήτευση, η εξουσία και η απληστία.  Ο Μότσαρτ μέσα από την όπερα αυτή, δίνει έμφαση σε διαφορετικές πολιτισμικές θεωρήσεις και νοοτροπίες και ανοχή στη συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών. Το έργο διακρίνεται για το συναισθηματικό του βάθος και την ωριμότητα της σύλληψης.

Η ιστορία

Πρόκειται μια «εξωτική περιπέτεια», η πλοκή της οποίας ξετυλίγεται τον 16ο αιώνα σε ένα χαρέμι της Τουρκίας. O Μπελμόντε, ένας νεαρός Ισπανός ευγενής, φτάνει στην Τουρκία και αναζητά την αγαπημένη του Κονστάντσε, η οποία έχει πουληθεί ως σκλάβα στον πασά Σελήμ από πειρατές. Ο Μπελμόντε μαζί με του υπηρέτη του, φθάνει στο Σεράι για να απελευθερώσει την αγαπημένη και τους φίλους του και συστήνεται στον πασά ως Ιταλός αρχιτέκτονας. Το σχέδιο απόδρασης όμως αποτυγχάνει και αφού συλλαμβάνονται οδηγούνται στον Σελήμ, ο οποίος ακούγοντας την ιστορία τους συγκινείται και τους αφήνει ελεύθερους. Στο τέλος η χορωδία των γενίτσαρων επιδοκιμάζει τη σοφή πράξη του πασά και όλοι υμνούν την μεγαλοψυχία του.  Η απαγωγή θα επιτευχθεί μέσα από έναν λαβύρινθο συναισθημάτων, στον οποίο εμπλέκονται όλα τα πρόσωπα του δράματος.

Ταυτότητα Παράστασης:
Μουσική: Wolfgang Amadeus Mozart
Λιμπρέτο: Johann Gottlieb Stephanie
Σκηνοθεσία: Michael Richard Seibel

Μουσική Διεύθυνση: Φαίδρα Γιαννέλου
Σκηνογραφία - Ενδυματολογία: Λαμπρινή Καρδαρά
Κίνηση: Νίκος Λυμπεράτος
Video Art: Χρήστος Καρτέρης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Διδασκαλία Χορωδίας: Λίνα Γερονίκου
Επιστημονικός Σύμβουλος Όπερας: Γεώργιος Π. Τσομής
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Περλέγκα
Συμμετέχουν οι μονωδοί του Διεθ. Opera Studio του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας:
Jessie Fung Chung Tse, Μάριος Μανιατόπουλος, Λένα Σουρμελή
Guests: Στέφανος Κορωναίος, Μαρία Κατριβέση, Βασίλης Κόκκαλης, Νικόλας Μαραζιώτης, Διονύσης Μελογιαννίδης, Ιωάννης Οικονόμου, Μαριλένα Στριφτόμπολα.

Η Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Πάτρας και η Χορωδία του Διεθ. Opera Studio του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.
Πληροφορίες-Κρατήσεις: 261 0273613 και www.ticketservices.gr
Παραστάσεις: 3,4,5,6,8,9,10,11,12,13 Μαΐου 2018-Ωρα έναρξης 21:00


Η Απαγωγή από το Σεράι