Ψηλαλώνια και Ομόνοια θα είναι και φέτος το επίκεντρο των διήμερων εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, για την Εργατική Πρωτομαγιά και τη γιορτή των λουλουδιών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πολιτιστικός Οργανισμός, παρουσιάζει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχει ένας κορυφαίος συνθέτης και δύο ξεχωριστές φωνές, καθώς και περισσότεροι από 700 χορευτές και χορεύτριες. Ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής με την εξαμελή ορχήστρα του και βασικούς ερμηνευτές τον Μίλτο Πασχαλίδη και Ιωάννα Φόρτη, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα άρρηκτα συνδεδεμένο με τους αγώνες των εργατών και του λαού.

Η συναυλία περιλαμβάνει την παρουσίαση των έργων του συνθέτη , «ΚΑΤΑΧΝΙΑ» ( Κατοχή – Αντίσταση – Απελευθέρωση) σε στίχους Κώστα Βίρβου και κείμενα Νικηφόρου Βρεττάκου, «ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ», του Γιάννη Ρίτσου, τον «ΟΔΗΓΗΤΗ» του Κώστα Βάρναλη καθώς επίσης και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από τον «ΕΠΙΤΑΦΙΟ» και τραγούδια του Μάνου Λοϊζου.


Παράλληλα και στις φετινές εκδηλώσεις έχει ενταχθεί η ενότητα του ανταμώματος των χορευτικών συγκροτημάτων. Σε αυτό συμμετέχουν πάνω από είκοσι πέντε χορευτικά συγκροτήματα με 700 και πλέον χορευτές-τριες από την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, ενώ την παρακολουθούν χιλιάδες πατρινοί. Στην εκδήλωση αυτή δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα χορευτικά συγκροτήματα της πόλης μας και όχι μόνο, να πάρουν μέρος σε μια γιορτή παρουσίασης του λαϊκού μας χορού και προβολή της δουλειάς τους.

Ξεκινώντας από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης την Δευτέρα 30 Απριλίου 2018 στις 6.30 το απόγευμα θα διασχίζουν τον πεζόδρομο της Ρήγας Φεραίου και στη συνέχεια ανηφορίζοντας την Γούναρη θα φτάσουν στα Υψηλά Αλώνια. Στη διάρκεια της διαδρομής θα γίνεται παρουσίαση χορευτικών δρώμενων στο δρόμο, τραγούδια και ολιγόλεπτες παρουσιάσεις , φορώντας παραδοσιακές φορεσιές. Στα Υψηλά Αλώνια θα είναι στημένες δύο εξέδρες όπου τα χορευτικά συγκροτήματα θα μπορούν να παρουσιάσουν ένα 10λεπτο χορευτικό πρόγραμμα επιλογής τους από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Τα Χορευτικά Συγκροτήματα που θέλουν να πάρουν μέρος στην «ΓΙΟΡΤΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ – ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2018» μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού www.xoreutiko-dimou-patras.gr και να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων στις πλατείες Υψηλών Αλωνίων και Ομονοίας έχει ως εξής:

ΠΛΑΤΕΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΑΛΩΝΙΩΝ
Παραμονή Πρωτομαγιάς 30-4-2018
19.30 – 21.30 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Πρωτομαγιά
20.00 – 22.00 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΕΟΝΤΗ με τους ερμηνευτές ΜΙΛΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΑ ΦΟΡΤΗ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ
Παραμονή Πρωτομαγιάς (30-4-2018)

21.00 - 24.00 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ