Διοργανώνεται στην Πάτρα για πέμπτη συνεχόμενη σχολική χρονιά μαθητικό φεστιβάλ με τίτλο, «8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας».

Το 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας έχει τεθεί υπό την αιγίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και θα διεξαχθεί από 18-21 Απριλίου 2018 σε 13 πόλεις της Ελλάδας (Πάτρα, Άγιο Νικόλαο, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πύργο, Τρίκαλα, Χανιά). 

Στην Πάτρα θα διεξαχθεί την Πέμπτη 19 Απριλίου 09:00-13:30 και την Παρασκευή 20 Απριλίου 09:00-14:00 στους χώρους του 3ου Γενικού Λυκείου Πατρών – 3ου ΕΠΑΛ Πατρών (Αγίου Ιωάννη Πράτσικα 2).

Αυτή η σχολική καινοτόμος δράση παρουσίασης εφαρμογών ψηφιακής δημιουργίας μαθητών, διεξάγεται με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Πληροφορικής των σχολικών μονάδων σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες εκπαιδευτικών. Θα παρουσιαστούν έργα ψηφιακής δημιουργίας, που εκπονήθηκαν στα μαθήματα Πληροφορικής, καθώς και σε διάφορες σχολικές δραστηριότητες (Περιβαλλοντικές, Πολιτιστικές, Αγωγής Υγείας κ.α.)

Στόχος του 8ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας είναι να δώσει την ευκαιρία για:

α) ανάδειξη της δημιουργικότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών Πληροφορικής και όχι μόνο και της παρουσίασης της εργασίας τους σε συμμαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και την ευρύτερη κοινωνία,

β) ενημέρωση και διάδοση των μαθησιακών δραστηριοτήτων οι οποίες καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και την ολόπλευρη μάθηση μέσω των σχεδίων εργασίας και της επίλυσης πρακτικών προβλημάτων, και

γ) επικοινωνία των μελών της σχολικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς) μεταξύ τους και με την ευρύτερη κοινωνία.

Γι’ αυτό το λόγο το Μαθητικό Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά βραβεύεται κάθε συμμετοχή.

Οι μαθητές κάθε σχολείου που συμμετέχει θα κάνουν:

(α) Σύντομη παρουσίαση της εργασίας τους, στο ακροατήριο,

(β) Με την επίβλεψη του εκπαιδευτικού της Πληροφορικής που τους συνοδεύει, θα εκθέσουν στον εκθεσιακό χώρο το έργο τους και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των επισκεπτών.

Την Παρασκευή 20 Απριλίου θα υπάρξει διασύνδεση όλων των πόλεων μεταξύ τους, μέσω τηλεδιάσκεψης και θα παρουσιάσει η κάθε μία ένα αντιπροσωπευτικό έργο των σχολείων της.

Στο πλαίσιο του 8ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στην Πάτρα θα παρουσιαστούν 40 έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία εκπονήθηκαν και ψηφιοποιήθηκαν από σχολεία όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο) της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και με συμμετοχή σχολείων από Αττική.

Παράλληλα με τις εργασίες του Φεστιβάλ οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν καινοτόμες ιδέες μέσα από εργαστήρια και έκθεση τεχνολογίας που έχουν στηθεί στους χώρους του Φεστιβάλ με θέματα:

  • Εκπαιδευτική Ρομποτική
  • Γνωριμία με το Arduino
  • Εικονικά εργαστήρια του Ε.Α.Π.
  • 3D εκτυπωτής
  • 3D βιντεοπροβολέας
  • Εικονική οδήγηση drone
  • Γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (VR)
  • Επαυξημένη πραγματικότητα (AR)

Τις διεργασίες του 8ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας της Πάτρας μπορούν να παρακολουθήσουν μαθητές σχολείων, εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες.