Η σοβαρή ανησυχία στην Αχαΐα για τα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου των μεδουσών στον Πατραϊκό Κόλπο, είναι το θέμα της ερώτησης που κατέθεσε ο αχαιός βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη.

Το κείμενο της ερώτησης είναι: "Ενόψει της θερινής περιόδου εντείνονται οι ανησυχίες των κατοίκων και των καταστηματαρχών της Αχαΐας σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου της εμφάνισης της μέδουσας – Pelagia noctiluca στον Πατραϊκό κόλπο. Υπενθυμίζουμε ότι την αντίστοιχη περίοδο το προηγούμενο έτος είχαν δημιουργηθεί σημαντικά προβλήματα στην αλιευτική, τουριστική και στην συναφή με αυτές επιχειρηματική δραστηριότητα. Η κολύμβηση στις ακτές της περιοχής ήταν επίσης απαγορευτική λόγω των μεδουσών, γεγονός πολύ πιθανό να εμφανισθεί εκ νέου και την τρέχουσα περίοδο.

Η προτεινόμενη λύση της αντιμετώπισης του φαινομένου μέσω της απαγόρευσης της αλιείας για ορισμένη χρονική περίοδο δεν φάνηκε να αποδίδει. Οι ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) αποδίδουν την έξαρση του πληθυσμού των μεδουσών σε κλιματικούς κύκλους και όχι σε υπεραλίευση. Ο Κορινθιακός κόλπος εντάχθηκε στο δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών Νatura, και μετέπειτα με το άρθρο 19 του Ν.4519/2018 (ΦΕΚ 25/Α/20.02.2018) δόθηκε η δυνατότητα τοποθέτησης προστατευτικών διχτυών (πλωτά φράγματα χωρίς πάκτωση στον πυθμένα) για την προστασία των λουομένων από μέδουσες για μέγιστο διάστημα πέντε μηνών.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού για την Αχαία είναι αμφίβολη, εξαιτίας των χαρακτηριστικών που παρουσιάζει η περιοχή, η οποία δέχεται έντονες καιρικές πιέσεις και παρουσιάζει μεγάλα βάθη κοντά στις ακτές. Επίσης, η τοποθέτηση προστατευτικών διχτυών παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες στην εγκατάσταση τους, αλλά και σε λειτουργίες συντήρησης και ελέγχου των διχτυών προκειμένου να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τους λουόμενους. Τα κόστη ειδικά για τους ιδιώτες και ιδιαίτερα τους επιχειρηματίες της θαλάσσιας ζώνης είναι απαγορευτικά, καθώς προϋποθέτουν τη συνεχή παρουσία δυτών (καθαρισμός, συντήρηση, έλεγχος των συστημάτων αγκύρωσης και φωτοσήμανσης) και ναυαγοσωστών. Γίνεται έτσι κατανοητό ότι υπάρχει μεγάλη πιθανολόγηση να μην είναι τελικά αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου, δεδομένου του μεγέθους τόσο σε έκταση όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Για τους λόγους αυτούς ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Σε ποια επιστημονική ή επιχειρησιακή μελέτη στηρίχθηκε η λήψη αυτών των μέτρων;
  • Θα υπάρξει μέριμνα από πλευράς Υπουργείου για τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στις παραλιακές επιχειρήσεις εστίασης-αναψυχής στον Πατραϊκό κόλπο και για μείωση των μισθωμάτων όπου κρίνεται απαραίτητο, εφόσον διαπιστωθεί πληθυσμιακή έξαρση των μεδουσών από τους αρμόδιους φορείς;".