Ο αριθμός των μεταναστών που κρατούνται από τις λιβυκές Aρχές κατέγραψε μεγάλη πτώση τον τελευταίο χρόνο, από τους 27.000 και πλέον τον Μάιο του 2017 στους 5.200 ανθρώπους σήμερα, δήλωσε τη Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερος Λίβυος αξιωματούχος.

Ο στρατηγός Μοχάμεντ Μπισρ, επικεφαλής της Διεύθυνσης για την Καταπολέμηση της Παράνομης Μετανάστευσης (DCIM), πρόσθεσε ότι η μείωση αυτή επέτρεψε να κλείσουν περίπου είκοσι κέντρα κράτησης μεταναστών από τον Μάιο του 2017.

Στη χώρα δεν λειτουργούν πλέον παρά 32 κέντρα κράτησης έναντι 53 τον Μάιο του 2017, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η μεταβολή αυτή εξηγείται από την επιτάχυνση των ρυθμού των επαναπατρισμών μεταναστών, που φέρνει σε πέρας κυρίως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Πολλές αφρικανικές χώρες επαναπάτρισαν εκατοντάδες πολίτες τους μέσα στους τελευταίους μήνες, μετά το σκάνδαλο που προκάλεσε η μετάδοση ενός ρεπορτάζ από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN για ένα φερόμενο σκλαβοπάζαρο στη Λιβύη.

Ο στρατηγός Μπισρ διευκρίνισε ότι οι 5.200 μετανάστες οι οποίοι κρατούνται στη Λιβύη θεωρούνται πρόσφυγες από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και αναμένεται να μεταφερθούν σε τρίτες χώρες.

Είναι κατά κύριο λόγο άνθρωποι από την Αιθιοπία, την Ερυθραία και τη Σομαλία, εξήγησε.

Η UNHCR έχει καταγράψει 48.000 πρόσφυγες στη Λιβύη και ελπίζει οι 5.000 ως 10.000 από αυτούς να μετεγκατασταθούν σε τρίτες χώρες μέσα στο 2018.

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 η Λιβύη μετατράπηκε σε βασική πύλη της παράτυπης μετανάστευσης προς τις ακτές ευρωπαϊκών χωρών.

Η χώρα, όπου επικρατεί χαοτική κατάσταση, αντιμετώπισε πολλές έντονες επικρίσεις για την κακομεταχείριση μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική, που έφθαναν στην πλειονότητά τους στη Λιβύη για να αποπειραθούν να επιβιβαστούν σε κάποιο πλεούμενο και να κάνουν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου.

Σε εμπιστευτικό έγγραφο που επιδόθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου στα δεκαπέντε κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ειδικοί του ΟΗΕ εκτιμούσαν ότι η εμπορία ανθρώπων εντείνεται στη Λιβύη και κατηγορούσαν τις λιβυκές αρχές ότι βοηθούν ένοπλες δυνάμεις να ελέγξουν τις οδούς της μετανάστευσης.

Ο στρατηγός Μπισρ διαβεβαίωσε ότι έχουν συστηθεί επιτροπές έρευνας από τη DCIM για να ασκηθούν διώξεις σε βάρος των μελών του προσωπικού της που τυχόν ενέχονται στην εμπορία ανθρώπων.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης αναγνώρισε εξάλλου ότι οι συνθήκες κράτησης των μεταναστών «δεν συμμορφώνονται προς τους κανόνες», αλλά «προσπαθούμε να προσφέρουμε τουλάχιστον υπηρεσίες στους πιο ευάλωτους», ιδίως «τις γυναίκες και τα παιδιά».

Ο στρατηγός Μπισρ πρόσθεσε ότι δεν είναι ενήμερος για τα κέντρα κράτησης πέραν του ελέγχου της DCIM, κάτι που επίσης είχαν καταγγείλει διεθνείς οργανισμοί. Πρόκειται προφανώς για παράνομα κέντρα κράτησης που έχουν δημιουργήσει διακινητές, σημείωσε.