Αναστροφή της οικονομίας και μικρές ακτίνες φωτός στο σκοτάδι της κρίσης, βλέπει η έρευνα που έκανε το ΙΝ.ΕΜ.Υ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας αυτής υπάρχει μια μικρή αναστροφή της οικονομίας που αποτυπώνεται στην μείωση των λουκέτων στις αγορές των μεγάλων πόλεων και που δείχνει την προσπάθεια που κάνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να καταφέρουν να ανακάμψει η οικονομία.

Στην αγορά της Πάτρας υπάρχει ωστόσο μια σημαντική αύξηση των κλειστών επιχειρήσεων που όμως έρχεται σε αντίθεση με την τάση μείωσης που παρατηρήθηκε το προηγούμενο εξάμηνο.

Παράλληλα υπάρχει σημαντική μείωση του κλάδου του λιανικού εμπορίου ειδών υπόδησης και άλλου λιανικού εμπορίου, ενώ υπάρχει σημαντική αύξηση της παρουσίας των λοιπών κλάδων που όμως αφορούν κυρίως την παροχή υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την έρευνα τον Σεπτέμβριο του 2017 η αναλογία των κλειστών με τα ανοικτά καταστήματα στην αγορά της Πάτρας ήταν 42,9% κλειστά και 57,1% ανοικτά.

Οι κλειστές επιχειρήσεις της Πάτρας, μετά τη σημαντική μείωση που σημείωσαν κατά την περίοδο Σεπτέμβριος 2016-Μάρτιος 2017, ακολουθούν και πάλι αύξηση (0,56%) και επανέρχονται στα επίπεδα στου Σεπτεμβρίου του 2015.

Στους πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους του κέντρου της Πάτρας, στο 10% του συνόλου της επιχειρηματικής δραστηριότητας του δρόμου, έχουμε 2 κλειστά και 8 ανοιχτά μαγαζιά στην Κορίνθου,

2 κλειστά και 8 ανοιχτά μαγαζιά στην Κανακάρη, 0 κλειστά και 10 ανοιχτά μαγαζιά στη Ρ. Φεραίου, 5 κλειστά και 5 ανοιχτά μαγαζιά στην Καραϊσκάκη και 1 κλειστό και 9 ανοιχτά μαγαζιά στη Μαιζώνος.

Σε ότι αφορά την διαχρονική εξέλιξη της αναλογίας των κλειστών επιχειρήσεων σε κεντρικές οδούς της εμπορικής αγοράς, στο κέντρο της Πάτρας η Αράτου, η Αγίου Ανδρέου, η Βότση, η Καραϊσκάκη και η Φιλοποίμενος είναι οι δρόμοι που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά λουκέτων στα καταστήματα που υπάρχουν σε αυτούς.


Συμμετοχή κάθε κλάδου στην ενεργή επιχειρηματικότητα


Ποσοστό κλειστών καταστημάτων στην αγορά


Οδοί της Πάτρας με ρεκόρ κλειστών καταστημάτων


Πίνακας διαχρονικής εξέλιξης κλειστών καταστημάτων