Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Περιοχής Πατρών σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο Πολύεδρο και τις εκδόσεις Gutenberg, παρουσιάζει την Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018, 20:00, στη Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς (Κορίνθου 241) το βιβλίο του Θ. Αγάθου, Ο Ν. Καζαντζάκης στον κινηματογράφο, Gutenberg, 2017.

Για τον Ν. Καζαντζάκη στον κινηματογράφο θα μιλήσει ο συγγραφέας του βιβλίου Θανάσης Αγάθος, επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΠΑ. Το βιβλίο θα προλογίσει η φιλόλογος-δρ. Ιστορίας Αργυρούλα Αλεξανδροπούλου. Επίσης θα προβληθούν σύντομα αποσπάσματα από ταινίες που βασίστηκαν σε έργα του Ν. Καζαντζάκη.

Το βιβλίο αυτό επικεντρώνεται στη σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με τον κινηματογράφο, μια σχέση η οποία μελετάται πάνω σε δύο βασικούς άξονες:
την ενασχόληση του ίδιου του Κρητικού δημιουργού με τη συγγραφή κινηματογραφικών σεναρίων και τις μεταφορές μυθιστορημάτων του στον κινηματογράφο από διαφορετικούς σκηνοθέτες και σεναριογράφους. Παρουσιάζονται τα σενάρια που γράφει ο Καζαντζάκης σε διάφορες φάσεις της
δημιουργικής πορείας του (1928, 1931-1932, 1956), επιχειρείται μια συστηματική συγκριτολογική ανάγνωση των μυθιστορημάτων του Ο Χριστός ξανασταυρώνεται ,Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά Ο τελευταίος πειρασμός και των κινηματογραφικών διασκευών τους, που φέρουν τις σκηνοθετικές υπογραφές των Jules Dassin, Μιχάλη Κακογιάννη και Martin Scorsese αντιστοίχως, σχολιάζονται τόσο η κριτική υποδοχή των παραπάνω βιβλίων και ταινιών, όσο και οι αντιδράσεις που συνοδεύουν τις αντίστοιχες εκδόσεις και προβολές. Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά στις ταινίες τεκμηρίωσης που ασχολούνται με τον βίο και το έργο του συγγραφέα, καθώς και στην ταινία Καζαντζάκης του Γιάννη Σμαραγδή.

Ο Θανάσης Αγάθος γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Είναι Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη νεοελληνική λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα, σε ζητήματα πρόσληψης, στη σχέση της λογοτεχνίας με τον κινηματογράφο και το θέατρο. Έχει δημοσιεύσει μελέτες για το έργο των Εμμανουήλ Ροΐδη, Αλέξανδρου Ρίζου- Ραγκαβή, Σπυρίδωνος Ζαμπέλιου, Κωνσταντίνου Θεοτόκη, Νίκου Καζαντζάκη, Στράτη Μυριβήλη, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Άγγελου Τερζάκη, Βασίλη Βασιλικού κ.ά. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και υποστήριξε διδακτορική διατριβή στον Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου
Αθηνών, με θέμα Οι γυναικείοι χαρακτήρες στα μυθιστορήματα του Νίκου Καζαντζάκη  Έχει εργασθεί ως καθηγητής της Νέας Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας στο Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα βιβλία του: Ο Νίκος Καζαντζάκης στον κινηματογράφο, Gutenberg (2017), Η κινηματογραφική όψη του
Γρηγορίου Ξενόπουλου, Εκδόσεις Γκοβόστη (2016), Η εποχή του μυθιστορήματος, Εκδόσεις Γκοβόστη (2014), Από
το "Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά" στο "Zorba the Greek", Αιγόκερως (2007).