Το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης, στη λίμνη Καΐάφα, στα νότια του νομού της Ηλείας, επισκέφθηκε τις προάλλες η ομάδα Atlas Stories.

Πρόκειται για μία από τις ομορφότερες περιοχές της Πελοποννήσου που έχει την δική της φυσική ομορφιά και που αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της Ηλείας, αλλά και τους επισκέπτες της.

Η τοποθεσία είναι γνωστή για την ομώνυμη λίμνη, στην οποία γίνονται αθλητικές δραστηριότητες, το δάσος της, που περιλαμβάνεται στον εθνικό κατάλογο Νatura και φυσικά για τις ιαματικές πηγές που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.

Το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης, βρίσκεται μέσα στη λίμνη και είναι αυτό που φιλοξενούσε κάποτε την παλαιά λουτρόπολη. 

Πρωταρχικός σκοπός της επίσκεψης που έκανε η ομάδα αυτή τη φορά δεν ήταν η ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής, αλλά η καταγραφή της ατμόσφαιρας που δημιουργούν οι εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις των λουτρών.

Η συστηματική λειτουργία τους ξεκίνησε το 1907. Από τη δεκαετία του 1960 μέχρι το 1999 τα λουτρά ανήκαν στον Ε.Ο.Τ. Το 2000 άλλαξαν διοίκηση και διαχειρίζονται έως και σήμερα από την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου.

Τα πρώτα κτίρια, που φιλοξενούσαν έως τότε τους επισκέπτες των λουτρών, εγκαταλείφθηκαν και έκτοτε ουδέποτε συντηρήθηκαν, φαινόμενο σύνηθες για την ελληνική δημόσια περιουσία.


Shadows of Time | Cinematic

Χορταριασμένες εκτάσεις, ξεραμένα δέντρα και οικοδομήματα που ρημάζουν αποτελούν σήμερα τις σκιές που απέμειναν από την κάποτε ανεπτυγμένη περιοχή.

Το περιβάλλον που επικρατεί και που η ομάδα προσπάθησε να αποδώσει μέσα από το βίντεο της είναι άκρως ατμοσφαιρικό, όμως ταυτόχρονα είναι και άκρως μελαγχολικό.

Η επίσκεψη της ομάδας στο νησάκι της Αγίας Αικατερίνης, στην παλαιά λουτρόπολη έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους μας τις γνώριμες -δυστυχώς – εικόνες απαξίωσης του δημόσιου πλούτου που υπάρχουν παντού σε αυτή τη χώρα.

Ένας πλούτος που όχι μόνο δεν αξιοποιείται από το κράτος, αλλά υποβαθμίζεται σε τέτοιο βαθμό που ουσιαστικά περνάει για πάντα στο παρελθόν, μένοντας εγκαταλελειμμένος στο πέρασμα των χρόνων...