Σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία κατέθεσαν χθες στα υπόλοιπα 12 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Το σχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για ανθρωπιστικά, πολιτικά ζητήματα καθώς και τη δημιουργία νέου μηχανισμού έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων, σύμφωνα με διπλωμάτες. Οι διαπραγματεύσεις για το κείμενο, που συνέταξε η Γαλλία, αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Μέχρι στιγμής, δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για να τεθεί προς ψήφιση το σχέδιο. Το Παρίσι επιθυμεί να δώσει χρόνο για μια «πραγματική διαπραγμάτευση», ανέφερε μια διπλωματική πηγή. Είναι η πρώτη φορά που στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατατίθεται ένα σχέδιο απόφασης που συγκεντρώνει τις χημικές, ανθρωπιστικές και πολιτικές πτυχές του πολέμου της Συρίας που μαίνεται παραπάνω από επτά χρόνια.

Ανεξάρτητος μηχανισμός έρευνας για τα χημικά όπλα στην Ντούμα

Στο θέμα των χημικών, το κείμενο, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, «καταδικάζει απερίφραστα τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων στη Συρία, ιδιαίτερα την επίθεση της 7ης Απριλίου στην Ντούμα». Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία «ενός ανεξάρτητου μηχανισμού» έρευνας και απόδοσης ευθυνών «με βάση τις αρχές της αμεροληψίας και του επαγγελματισμού». Επιπρόσθετα, απαιτεί από το συριακό καθεστώς να συνεργαστεί πλήρως με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW).

«Βιώσιμη εκεχειρία» στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας

Στο ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας, το σχέδιο ξεκινά ζητώντας να καθοριστεί μια «βιώσιμη εκεχειρία» και όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για την εφαρμογή αυτής. Παράλληλα «αξιώνει απεριόριστη ανθρωπιστική πρόσβαση» σε όλη τη Συρία και τη δυνατότητα «να πραγματοποιούνται ιατρικές εκκενώσεις σύμφωνα με τις επείγουσες ανάγκες». Στο πολιτικό πεδίο, το σχέδιο «απαιτεί από τις συριακές αρχές να συμμετάσχουν σε ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, με εποικοδομητικό τρόπο και χωρίς προϋποθέσεις» βάσει των τελευταίων συνομιλιών που διεξήχθησαν στην Γενεύη στις 3 Μαρτίου.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές, που έχουν παγώσει, θα εστιάσουν στη διακυβέρνηση, στο θέμα του Συντάγματος, στις εκλογές, στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Τέλος, το σχέδιο ζητά από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να αναφέρει για την εφαρμογή του εντός 15ημερών από την υιοθέτησή του.