Ο νομός Αχαΐας είναι γνωστός για αρκετές ομορφιές που διαθέτει, όμως σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στα γραφικά εκκλησάκια, που συναντάει κανείς στην περιοχή και τα οποία μπορεί να επισκεφθεί.

Υπάρχουν αρκετά σε κάθε γωνιά του νομού, "λουσμένα" από τον ελληνικό ήλιο και τη φύση, άλλοτε πλάι στο κύμα και άλλοτε κρυμμένα ανάμεσα σε βράχους και πυκνή βλάστηση. Όπως και να 'χει είναι μοναδικής ομορφιάς και γνώριμο χαρακτηριστικό των ελληνικών τοπίων.

Όλα έχουν τη δική τους μοναδική ιστορία, η οποία είναι το ίδιο ξεχωριστή, όσο και η ομορφιά που εκπέμπουν...

Πάμε να τα δούμε:


Το εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου

Το πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου βρίσκεται στο δρόμο Άραξου - Καλογριάς λίγο πριν την είσοδο του δάσος της Στροφυλιάς.

Είναι τόσο κοντά στη λιμνοθάλασσα του Προκοπίου που φαίνεται λες και επιπλέει. Είναι σχεδόν αδύνατον να το δεις και να μην σταματήσεις.

Πρόκειται για ένα όμορφο και ρομαντικό ξωκλήσι που ενδείκνυται για γάμους, κάνοντας αυτή τη στιγμή να μοιάζει παραμυθένια, ενώ το μέρος είναι το ιδανικότερο για να βγάλετε τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες και να δημιουργήσετε ένα υπέροχο άλμπουμ...

"Εκτεθειμένο" στον ήλιο, αλλά και στη βροχή το μοναδικό αυτό εκκλησάκι αποτελεί ταυτόχρονα και ένα αξιοθέατο για τη περιοχή.


Παναγία η Πλατανιώτισσα!

Το Ιερό Προσκύνημα της "Παναγίας της Πλατανιώτισσας" βρίσκεται στον οδικό άξονα Καλαβρύτων – Αιγίου μέσω Πτέρης, σε απόσταση 30 χιλιόμετρα από την πόλη των Καλαβρύτων. Σε μια καταπράσινη τοποθεσία της κοιλάδας του Κερυνίτη, με άφθονα και κρύα νερά, βρίσκεται το εκκλησάκι της "Παναγίας της Πλατανιώτισσας" που έχει σχηματιστεί μέσα στο κοίλωμα (κουφάλα) ενός τεράστιου πλατάνου, ο οποίος προήλθε από τρία πλατάνια που φύτρωσαν μαζί, και με την πάροδο του χρόνου ενώθηκαν και δημιούργησαν το αξιοθαύμαστο αριστούργημα της φύσης.

Το ιστορικό αυτό πλατάνι έχει ύψος 25 μ. περίπου, περίμετρο στη βάση του 16 μ. και στο μέσο του 12,65 μ. και έχει χωρητικότητα 20 ατόμων. Υπάρχει ένα μικρό τέμπλο με δυο κίονες οι οποίοι σχηματίζουν την Ωραία Πύλη.

Η εικόνα της Παναγίας της "Βρεφοκρατούσας" είναι αποτυπωμένη πάνω στο πλατάνι, σε ύψος 3 μέτρων από το έδαφος στο εσωτερικό του κοιλώματος. Κατά την παράδοση η εικόνα αποτυπώθηκε στον πλάτανο στα χρόνια της εικονομαχίας, όταν μοναχοί του Μεγάλου Σπηλαίου για να σώσουν την εικόνα της Παναγίας της "Βρεφοκρατούσας", τη μετέφεραν από τόπο σε τόπο και έτσι διανυκτέρευσαν ένα βράδυ στο χωριό Κλαπατσούνα (όπως λεγόταν τότε), μέσα στο φυσικό κοίλωμα του πλατάνου. Το πρωί όταν πήραν την εικόνα για να συνεχίσουν το δρόμο τους είδαν έκπληκτοι το αποτύπωμά της στον κορμό του δέντρου, στην τοποθεσία που την είχαν ακουμπήσει. Έτσι ονομάστηκε "Παναγία η Πλατανιώτισσα", όνομα που πήρε αργότερα και το ίδιο το χωριό. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στο χωριό και να γευθεί υπέροχο παραδοσιακό φαγητό με θέα το ποτάμι, στις τρεις ταβέρνες που λειτουργούν όλο τον χρόνο.


Άγιος Αναστάσιος

Ένα εκκλησάκι ανάμεσα στην σκιά των δέντρων και στην δροσιά του ποταμιού, βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα, στον Άγιο Αναστάσιο, στο Δρέπανο.

Πηγαίνοντας εκεί, νομίζει κανείς ότι βρίσκεται στον δρόμο για ένα απόμερο ξωκλήσι του βουνού και με δυσκολία συνειδητοποιείς ότι είσαι λίγο πάνω από το Δρέπανο, έχοντας θέα τον Πατραϊκό και τον Κορινθιακό Κόλπο. Φτάνοντας εκεί, μαγεύεσαι από την θρησκευτική ευλάβεια που έχει μέσα του το μέρος, αλλά και από την φυσική ομορφιά της τοποθεσίας.

Το μέρος είναι ιδανικό για γάμους και βαπτίσεις, ενώ αποτελεί ιδανικό χώρο που θα αγαπήσουν τα μικρά παιδιά, καθώς προσφέρεται για παιχνίδι, αφού δίπλα υπάρχει και ένα ποταμάκι που αν μη τι άλλο θα τους αρέσει.


Το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας

Ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Αχαΐας είναι σίγουρα τα Σελλά.

Ένας προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου με καλά κρυμμένες ομορφιές, είναι η ιδανική επιλογή για μια μικρή εξόρμηση έξω από την πόλη.

Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι η ύπαρξη της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας, ενός μοναδικού οικοδομήματος που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό.

Το μόνο σίγουρο είναι πως θα σας συναρπάσει με την ομορφιά του καθώς περικλείεται από πολλά δέντρα, ρυάκια και καταρράκτες ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες που λιώνουν τα χιόνια.

Η θέα από το προαύλιο της εκκλησίας είναι φανταστική θαυμάζοντας κανείς την καταγάλανη θάλασσα που απλώνεται, δημιουργώντας την αίσθηση πως βρίσκεται σε αεροπλάνο.


Το εκκλησάκι της Παναγίας της Ρετουνιώτισας

Το εκκλησάκι της Παναγίας της Ρετουνιώτισας, βρίσκεται στην Καλόγρια Αχαΐας, σε μια σπηλιά στα μαύρα βουνά ακριβώς πάνω από τον δρόμο του Αράξου.

Χτισμένο πάνω σε βράχους εντυπωσιάζει τους πιστούς που συρρέουν να προσκυνήσουν, ενώ η θέα από το εκκλησάκι κόβει την ανάσα!

Είναι γνωστό για μια παράδοση πολλών ετών που όσο και αν τα χρόνια περνούν αυτή δεν σβήνει. Tο εκκλησάκι της Παναγίας χτίσθηκε το 1898 από τον Γεώργιο Αλεξανδρόπουλο κάτοικο του Μετοχίου Αχαΐας ο οποίος είχε βρει την εικόνα της Παναγίας σε ένα σπηλαίο στα μαύρα βουνά.

Λίγες μέρες μετά εμφανίστηκε σε όνειρο του η Παναγία όπου του είπε ότι έχει φύγει το χωριό Αρετή για το λόγο ότι δεν εισακούσθηκε η επιθυμία της να αλλάξουν θέση σε οστά αλλόθρησκου που βρίσκονται κάτω από την Αγία Τράπεζα.

Από τότε και μέχρι σήμερα, οι κάτοικοι της Αρετής ανεβαίνουν για εξιλέωση και προσκυνούν τη εικόνα της. Αυτό λαμβάνει χώρα την πρώτη Κυριακή από τον Δεκαπενταύγουστο, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρετής που προσπαθεί να διατηρήσει το έθιμο και να το κάνει γνωστό σε όλο το Δήμο.