Ξεκίνησε άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων από το Αίγιο που είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πνιγόταν στα σκουπίδια, στα ποντίκια και στα τρωκτικά.

Ήδη μετά την εντολή που έδωσε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πατρών τα απορριμματοφόρα του δήμου ξεκίνησαν να μαζεύουν το βουνό από τα σκουπίδια που υπάρχουν στους δρόμους του Αιγίου και να τα μεταφέρουν στο ΧΥΤΑ του Φλόκα και σε τέσσερα ακόμα ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων των περιοχών που γειτνιάζουν με τα ΧΥΤΑ είναι αναμενόμενες όμως μέχρι ώρας δεν έχουν εμποδιστεί τα απορριμματοφόρα στο να αδειάσουν το φορτίο τους, ενώ υπολογίζεται ότι ήδη 40 τόνοι από σκουπίδια έχουν πάει στο Φλόκα.

Η αποκομιδή των σκουπιδιών θα επεκταθεί και στις περιοχές που υπάρχουν γύρω από το Αίγιο στην Συμπολιτεία και στο Ερινεό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν η πόλη του Αιγίου αναμένεται να καθαριστεί από τα σκουπίδια μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ η όλη αποκομιδή στις γύρω περιοχές αναμένεται να πάρει γύρω στον ένα μήνα.

Η συνολική ποσότητα των σκουπιδιών που έχουν συγκεντρωθεί όλο αυτό το διάστημα που έχει προκύψει το πρόβλημα (από τα μέσα του Φεβρουαρίου) υπολογίζεται ότι ξεπερνά τους 3.500 τόνους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εντολή του εισαγγελέα της Πάτρας έτυχε της ανταπόκρισης της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, βασιζόμενη στο ότι η πόλη του Αιγίου είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι πλέον υπήρχε άμεσος κίνδυνος για την δημόσια υγεία και την εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών και επιδηματικών νόσων.

Ο ΦΟΣΔΑ πάει στον Σκουρλέτη

Η εντολή της εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (με καταγωγή από το Αίγιο) ήταν να φιλοξενηθούν στις κατά τόπους δικαστικές υπηρεσίες 12.000 τόνοι σκουπιδιών.

Από την πλευρά του ο ΦΟΣΔΑ που το προηγούμενο διάστημα είχε αρνηθεί την φιλοξενία απορριμμάτων του Αιγίου έχει προχωρήσει σύμφωνα με πληροφορίες σε έκτακτη σύσκεψη του διοικητικού του συμβουλίου.

Ήδη η απόφαση που έχει πάρει είναι να ανέβει αντιπροσωπία του στην Αθήνα και στο υπουργείο Εσωτερικών για να υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη.

Πάντως, μετά τις εξελίξεις που έχουν προηγηθεί δεν μπορεί να φέρει πλέον καμία αντίρρηση στην φιλοξενία των σκουπιδιών του Αιγίου, αφού σε μία τέτοια περίπτωση προβλέπεται άσκηση ποινικών διώξεων κατά των υπευθύνων και εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Ωστόσο, στην τοπική κοινωνία της δυτικής Αχαΐας υπάρχει έντονος προβληματισμός για το όλο θέμα και είναι σίγουρο ότι μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένονται αντιδράσεις από φορείς και κατοίκους.