Για να μάθουμε ποιος είναι ο Καπετάν Ερμής και τι τον συνδέει με την Πάτρα. Να γνωρίζουμε τι του χρωστάμε! Πρωτοπαλίκαρο του Άρη Βελουχιώτη. Επικεφαλής του συντάγματος του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσε την Πάτρα στις 4 Οκτώβρη του 1944.

Εβδομήντα τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από την απελευθέρωση της Πάτρας, από τους Γερμανούς φασίστες του Χίτλερ.
Ήταν 4 Οκτωβρίου 1944 όταν οι καμπάνες χτύπησαν χαρμόσυνα και ο λαός της Πάτρας βγήκε στους δρόμους. Ο ΕΛΑΣ και οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν απελευθερώσει την Πάτρα.

Τούτο το κείμενο  έχει γραφεί και για να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή και σεβασμό, στη μνήμη του επικεφαλή του VIII συντάγματος του ΕΛΑ, που απελευθέρωσε την Πάτρα, τον Καπετάν Ερμή, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 χρόνων.

Ο Βασίλης Πριόβολος γεννήθηκε το 1918 στην Χρύσω Ευρυτανίας, στα Άγραφα. Ήταν πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Ο καπετάν Ερμής (κατά κόσμο Βασίλης Πριόβολος) πρωτοπαλίκαρο του Άρη Βελουχιώτη (τέσσερα χρόνια έκανα μαζί με τον Άρη στα βουνά, είχε πει ο ίδιος.), έχει έρθει αρκετές φορές στην Πάτρα τα προηγούμενα χρόνια και έχει τιμήσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις της απελευθέρωσής της πόλης και μάλιστα έχει εκφωνήσει και σχετική ομιλία στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. 

Η πόλη τον έχει τιμήσει γι την προσφορά του.

Στη φωτο της απελευθέρωσης, είναι το παλικάρι πάνω στο άλογο έξω από το Δημαρχείο.

Στην άλλη φωτογραφία με τον Άρη Βελουχιώτη, η βράβευσή του από το Δήμο της Πάτρας και εφημερίδες της απελευθέρωσης της πόλης, με τον Ερμή να υπογράφει την προκήρυξη προς το λαό της Πάτρας.

Η ζωή του, οι αγώνες του και οι ταλαιπωρίες του ίδιου και της οικογένειας του στην εξορία για δεκαετίες, συγκλονίζουν!

Καλό ταξίδι καπετάνιε...

Η πόλη της Πάτρας δεν θα σε ξεχάσει!