Το «μακρύ χέρι» της Άγκυρας αυτή τη φορά έφθασε μέχρι την κεντρική Αφρική.

Άνδρες της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας MIT έφθασαν μέχρι την Γκαμπόν και πήραν «πακέτο» τρία «ηγετικά» στελέχη της οργάνωσης FETO του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που ο Ερντογάν θεωρεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας ανατροπής του τον Ιούλιο του 2016.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu οι Οσμάν Εζπινάρ, Ιμπραήμ Ακμπάς και Αντνάν Ντεμιρονάλ συνελήφθησαν από πράκτορες της MIT που τους μετέφεραν με ειδική πτήση από την πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας Λιμπρεβίλ πίσω στην Τουρκία. Στην κατοχή τους λέγεται ότι βρέθηκαν έγγραφα της δομής της οργάνωσης του Γκιουλέν, 20.800 δολάρια ΗΠΑ, 12 εκατομμύρια φράγκα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας καθώς και διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές.

Ο Εζπινάρ κατεζητείτο με ένταλμα τουρκικών δικαστηρίων ως «μέλος ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης». Ήταν διευθυντής του «Διεθνούς Τουρκικού Σχολείου της Γκαμπόν» στη Λιμπρεβίλ. Ο Ντεμιρονάλ ήταν διευθυντής άλλου σχολείου της οργάνωσης του Γκιουλέν στην Γκαμπόν, ενώ ο Ακμπάς κατεζητείτο και αυτός ως «μέλος ένοπλου τρομοκρατικού δικτύου».

Πληροφορίες στον τουρκικό Τύπο αναφέρουν ότι οι τρεις είχαν συλληφθεί στις 23 Μαρτίου από τις δυνάμεις ασφαλείας της Γκαμπόν, που τους παρέδωσαν στη ΜΙΤ.

Την περασμένη εβδομάδα είχε προκαλέσει αίσθηση η αποκάλυψη από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του απήγαγαν 80 «γκιουλενιστές» από 18 χώρες, ενώ είχε προαναγγείλλει ότι η ΜΙΤ θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις, όπως εκείνη στο Κόσοβο, όπου οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες απήγαγαν προ ημερών σε συνεννόηση με μέρος των κοσοβάρικων Αρχών έξι Τούρκους πολίτες που φέρονται να ανήκουν στο δίκτυο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και τους μετέφεραν αεροπορικώς πίσω στην Τουρκία.