Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ιαπωνίας αποτελεί ο Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς, δύο μήνες -και κάτι- πριν από την έναρξη του Μουντιάλ της Ρωσίας, όπως γνωστοποίησε η ομοσπονδία της ασιατικής χώρας (JFA).

Μετά την εξέλιξη αυτή, στον πάγκο των «μπλε σαμουράι» στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα καθήσει ο -μέχρι πρότινος τεχνικός διευθυντής της JFA- Ακίρα Νισίνο. «Υπάρχει πάντα ένα ρίσκο, όταν αλλάζεις προπονητές» τόνισε ο πρόεδρος της JFA, Κόζο Τασίμα, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο, ενώ, αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν στην απομάκρυνση του 65χρονου Χαλίλχοτζιτς, επικαλέστηκε τα ανεπιτυχή αποτελέσματα της εθνικής ομάδας και την έλλειψη «επικοινωνίας και εμπιστοσύνης» με τους παίκτες.

«Έχουμε μόνο δύο μήνες έως το Παγκόσμιο Κύπελλο, επομένως ο νέος προπονητής έπρεπε να προέλθει από τα "σπλάγχνα" του οργανισμού. Ο Νισίνο έχει δει την ομάδα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο και θα είναι ο νέος προπονητής μας» υπογράμμισε ο Τασίμα και πρόσθεσε: «Επιλέξαμε τον Νισίνο εξαιτίας της χρονικής στιγμής. Εάν το είχαμε κάνει νωρίτερα, ίσως δεν θα είχαμε επιλέξει τον Νισίνο. Όμως, με μόνο δύο μήνες να απομένουν, σε αυτή την κατάσταση, φτάσαμε σε αυτή την απόφαση».

Ο 63χρονος Νισίνο υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας μέχρι το τέλος του Μουντιάλ (14/6-15/7), όπου η Ιαπωνία θα αντιμετωπίσει στο πλαίσιο του 8ου ομίλου την Κολομβία (19/6), τη Σενεγάλη (24/6) και την Πολωνία (28/6)