Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Το υπουργείο δεν ανέφερε το όνομα του Παλαιστίνιου που υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομεία Σίφα, στην πόλη της Γάζας, τα οποία προκλήθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επίθεση.

Ο Ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει προηγουμένως πως ένα από τα αεροσκάφη του έθεσε στο στόχαστρο έναν ένοπλο Παλαιστίνιο κοντά στα σύνορα.

Ο στρατός προειδοποίησε σε ανακοίνωσή του ότι «δεν θα επιτρέψει να πληγεί η ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών και θα συνεχίσει να επιχειρεί εναντίον των τρομοκρατών που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες».

Οι κάτοικοι της Γάζας έχουν κληθεί να συμμετάσχουν αύριο μετά την προσευχή της Παρασκευής σε νέες διαμαρτυρίες σ' αυτή τη ζώνη, όπου η ένταση είναι μεγάλη καθώς 19 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες άλλοι τραυματισθεί από την περασμένη Παρασκευή από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν προειδοποίησε πως οι Παλαιστίνιοι που θα πλησιάσουν στα σύνορα θα θέσουν «τη ζωή τους σε κίνδυνο».

Την περασμένη Παρασκευή, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν κοντά στον φράκτη που χωρίζει το Ισραήλ από τη Γάζα, κατά την πρώτη ημέρα της «πορείας της επιστροφής». Η διαμαρτυρία αυτή, που πρόκειται να διαρκέσει έξι εβδομάδες, έχει στόχο τη διεκδίκηση «του δικαιώματος στην επιστροφή» περίπου 700.000 Παλαιστινίων που είχαν εκδιωχθεί από τη γη τους ή είχαν διαφύγει στη διάρκεια του πολέμου που ακολούθησε τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ζήτησαν να διεξαχθεί «ανεξάρτητη έρευνα» για τη χρήση από το Ισραήλ πραγματικών σφαιρών, αίτημα το οποίο απέρριψε αμέσως το ισραηλινό κράτος.