Απεργία πείνας κάνει ο Βασίλης Δημάκης, ο κρατούμενος των φυλακών του Κορυδαλλού που κατάφερε να γράψει αρκετά καλά στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2016 και να περάσει στο Πολιτικό της Νομικής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης.

Ο λόγος που έχει αποφασίσει ο 39χρονος φοιτητής – κρατούμενος να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση είναι γιατί το υπουργείο δεν του δίνει την χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας με βραχιολάκι για να μπορέσει έτσι να συνεχίσει τις σπουδές τους παρόλο που έχει κάνει ήδη τρεις φορές αντίστοιχη αίτηση.

Το υπουργείο έτσι παρά την προοδευτικότητα που ευαγγελίζεται βάζει φραγμό στα όνειρα ενός ανθρώπου που αποφάσισε να αλλάξει ζωή και να ακολουθήσει τον ίσιο δρόμο, με εφόδιο την γνώση, το διάβασμα και τις σπουδές του.

Ο Βασίλης Δημάκης είναι ο κρατούμενος εκείνος για τον οποίο είχαν κινητοποιηθεί αρκετοί αστυνομικοί όταν το καλοκαίρι του 2016 πήγαινε να δώσει προαγωγικές εξετάσεις στο Εσπερινό Λύκειο της πλατείας Βουδ, στην Πάτρα.

Τότε οκρατούμενος (κατηγορείται για ληστείες) ήταν στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου, όμως παρακολουθώντας τα μαθήματα από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί στο Σωφρονιστικό Κατάστημα κατάφερε τον επόμενο χρόνο να πάρει το απολυτήριο του από το Εσπερινό Λύκειο της Πάτρας με βαθμό 19,9.

Δίνοντας πανελλήνιες εξετάσεις το καλοκαίρι του 2017 πέτυχε τον στόχο του που ήταν να περάσει στην Νομική. Για τον λόγο αυτό έφυγε από τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου για να πάει στις φυλακές του Κορυδαλλού και να είναι έτσι κοντά στην σχολή του.

Στην σχολή του είναι ένας άριστος φοιτητής και έχει πάρει αρκετά καλούς βαθμούς στα μαθήματα που έχει κάνει έως τώρα. Όμως το Συμβούλιο των Φυλακών την ίδια στιγμή που δίνει άδεια στον Κουφοντίνα, δεν αφήνει έναν άνθρωπο που αποτελεί όπως έχει δείξει η διαδρομή του το πρότυπο της μεταμέλειας και του σωφρονισμού, να παρακολουθήσει τα μαθήματα του, παίρνοντας άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Μη έχοντας άλλο μέτρο αντίδρασης ο Βασίλης Δημάκης έχει ξεκινήσει από τις 14 Μαρτίου απεργία πείνας, ζητώντας να τον αφήσουν να συνεχίσει τις σπουδές του και είναι αποφασισμένος να το φτάσει έως το τέρμα αν δεν δικαιωθεί. Ήδη έχει χάσει το 8% του σωματικού του βάρος.

Η ανακοίνωση φοιτητών - σπουδαστών - μαθητών φυλακών Κορυδαλλού

Μάλιστα σε ανακοίνωση της που δημοσιεύεται στην σελίδα katiousa η Πρωτοβουλία Φοιτητών – Σπουδαστών – Μαθητών Φυλακών Κορυδαλλού ζητά από το αρμόδιο υπουργείο «να αποδείξει στην πράξη εάν όλα αυτά που ευαγγελίζονται είναι ουσία η κούφια λόγια».

H ανακοίνωση έχει ως εξής: "Στις 12 Μάρτη εξετάστηκε από το τριμελές πειθαρχικό συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού το αίτημα του συγκρατούμενού μας Βασίλη Δημάκη για εκπαιδευτική άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι).

Ο Βασίλης είναι φοιτητής στο Πολιτικό της Νομικής, στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης. Καθώς έχει περάσει με επιτυχία και τα τρία μαθήματα στα οποία εξετάστηκε μέσα από τη φυλακή και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, το συμβούλιο εντελώς αναίτια και προκλητικά απέρριψε το αίτημα του συγκρατούμενου, εφευρίσκοντας προφάσεις και δικαιολογίες.

Ας τονιστεί πως πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά αίτηση για εκπαιδευτική άδεια που αιτείται παίρνοντας διαδοχικές αρνητικές  απαντήσεις χωρίς να τεκμηριώνεται ουσιωδώς η κάθε μία από αυτές.
 
Επιπροσθέτως, οι καθηγητές της σχολής του έχουν διαβεβαιώσει το συμβούλιο εγγράφως για την απαραίτητη παρακολούθηση των εκάστοτε μαθημάτων διότι χωρίς αυτή καθίσταται αδύνατη η πρόοδος και η επιτυχία στις εξετάσεις αυτών.

Ο νόμος σαφέστατα δεν εξαιρεί τα μαθήματα της θεωρίας αλλά πρόκειται απλούστατα περί προφάσεων και μεροληπτικών  ερμηνειών του νόμου εις βάρος κρατουμένων και της εκπαίδευσης αυτών.
 
Την περίοδο μάλιστα που προωθούνται από το υπουργείο εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικά δρώμενα αλλά και επιβοηθούνται εκπαιδευτικές άδειες δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχθούμε πως κόβεται έτσι η άδεια του Βασίλη Δημάκη που ζητάει το αυτονόητο: να σπουδάσει στη σχολή που με τόσο κόπο και προσπάθεια κατάφερε να περάσει μέσω Πανελληνίων εξετάσεων στη φυλακή.
 
Ο Βασίλη βρίσκεται ήδη από τις 14 Μαρτίου σε απεργία πείνας γιατί δε δέχτηκε σιωπηρά την παράνομη και καταχρηστική απόφαση του Συμβουλίου Κορυδαλλού όπως αυτό θα ήθελε. Έχει χάσει ήδη μέσα σε τέσσερις μέρες το 8% του σωματικού του βάρους. Δηλώνει προς κάθε πλευρά οτι δεν έχει σκοπό να αφήσει αυτόν τον αγώνα στη μέση.
 
Απαιτούμε από το Υπουργείο και τους υπόλοιπους φορείς να ενσκήψουν στη συγκεκριμένη υπόθεση και να αποδείξουν στην πράξη εαν όλα αυτά που ευαγγελίζονται είναι ουσία η κούφια λόγια…
 
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ – ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ –  ΜΑΘΗΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ".