Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη καφέ και γενικότερα ροφήματα.

Είτε ως ζεστός – νες – είτε ως κρύος – Frappé – εμπεριέχει καφεΐνη και πολλά σημαντικά αντιοξειδωτικά συστατικά. Αυτά είναι που του δίνουν σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες όσον αφορά στην υγεία μας, τις κυριότερες από τις οποίες παραθέτουμε παρακάτω, με βάση πάντα την υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία.

1. Υψηλή πηγή αντιοξειδωτικών 
Θεωρείται σήμερα ένα φυσικό αντιγηραντικό χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες, με κυριότερες από αυτές τα χλωρογενικά οξέα. Τα εν λόγω συστατικά καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, το οποίο ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για τη γήρανση των κυττάρων μας. Στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι ένα μέσο φλιτζάνι καφέ μπορεί να περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κακάο, το τσάι και άλλα παραδοσιακά αντιοξειδωτικά ροφήματα.

2. Μπορεί να βελτιώσει την καρδιακή υγεία και να αποτρέψει την καρδιαγγειακή νόσο
Η πρόσληψη καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 19% και τις καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 15% σε σύγκριση με την μη κατανάλωση καφέ.

3. Βοηθά στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου 
Ο στιγμιαίος καφές περιέχει καφεΐνη, η οποία γνωρίζουμε ότι σχετίζεται με την ενεργοποίηση των εγκεφαλικών κέντρων και την μεγαλύτερη τόνωση και εγρήγορση. Παράλληλα, τα αντιοξειδωτικά του καφέ έχουν σήμερα συσχετιστεί με προστασία από εκφυλιστικές νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Parkinson και του Alzheimer.

4. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ είναι ένα νόσημα με πολύ μεγάλη συχνότητα εμφάνισης. Χαρακτηρίζεται από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ερευνητικά δεδομένα έχουν ταυτίσει την κατανάλωση καφέ με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών του.

5. Βελτιώνει τη φυσική απόδοση και την αντοχή 
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι ο καφές αυξάνει την εγρήγορση και βελτιώνει την ψυχική και σωματική απόδοση βραχυπρόθεσμα. Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό εργογόνο που χρησιμοποιείται ευρέως πριν και κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης. Ένας στιγμιαίος καφές, με βάση τη συνήθη δοσολογία παρασκευής του, περιέχει για τον κρύο (Frappé) περί τα 160 mg και για το ζεστό (Νες) περίπου 110 mg. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο πολλοί αθλητές και λάτρεις της γυμναστικής επιθυμούν να έχουν λίγο καφέ πριν πάνε στο γυμναστήριο ή στην προπόνησή τους.

6. Βοηθά στην προστασία της υγείας του ήπατος
Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι λάτρεις του καφέ έχουν μειωμένο κίνδυνο ηπατικών δυσλειτουργιών. Από τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μεταανάλυσης η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Gastroenterology & Hepatology και περιλάμβανε σειρά επιμέρους μελετών, φάνηκε ότι ο κίνδυνος για επιπλοκές στο συκώτι σε άτομα που πίνουν καφέ είναι σημαντικά χαμηλότερος.

Πηγή: neadiatrofis.gr