Πολύς λόγος γίνεται γύρω από την επίδραση της κατανάλωσης καφέ στην υγεία, με αρκετούς μύθους να εξακολουθούν να διαδίδονται, ακόμη κι αν δεν επιβεβαιώνονται από επιστημονικές μελέτες.

Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγεται και ο ισχυρισμός που αναφέρει ότι η προσθήκη γάλακτος στον καφέ έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία και το σωματικό βάρος.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που να υποστηρίζουν πως ο συνδυασμός καφέ και γάλακτος επηρεάζει αρνητικά το ισοζύγιο ασβεστίου, την πέψη, το μεταβολισμό ή τη ρύθμιση του σωματικού βάρους, όπως έχει κατά καιρούς αναφερθεί.

Η μόνη επίδραση της προσθήκης γάλακτος στον καφέ που υποστηρίζεται επιστημονικά, είναι η ήπια έως μέτρια μείωση της απορρόφησης χλωρογενικού οξέος, ενός από τα κυριότερα αντιοξειδωτικά συστατικά του καφέ. Ωστόσο, η εν λόγω μείωση δε συνδέεται με άλλες επιπτώσεις για την υγεία και ιδιαίτερα αυτές που συνήθως αποδίδονται στο δίδυμο «καφές-γάλα».

Από την άλλη, η πιθανή εμφάνιση γαστρεντερικών ενοχλήσεων μετά από κατανάλωση καφέ με γάλα, είναι πιθανό να οφείλεται στη διαφορετική ανοχή του ατόμου στον καφέ ή το γάλα ξεχωριστά και όχι στο συνδυασμό τους.

Τέλος, αναφορικά με την απώλεια βάρους, θα λέγαμε πως η προσθήκη γάλακτος στον καφέ θα μπορούσε να θέσει «εμπόδια» μόνο σε περιπτώσεις όπου το άτομο καταναλώνει πολλούς καφέδες μέσα στην ημέρα, προσθέτοντας αρκετό γάλα ή/και ζάχαρη, γεγονός όμως που οφείλεται στις επιπλέον θερμίδες που προσλαμβάνονται έναντι του σκέτου καφέ και όχι σε κάποια αλληλεπίδραση γάλακτος και καφέ που επηρεάζει την πέψη ή το μεταβολισμό.

Πηγή: neadiatrofis.gr