Μπορεί οι εμπορικές αξίες των ακινήτων να έχουν πέσει αρκετά χαμηλά, όμως τα ενοίκια που ζητούν οι ιδιοκτήτες τους προκειμένου να τα νοικιάσουν σε επαγγελματίες, παραμένουν αρκετά υψηλά. Σε σύγκριση τουλάχιστον με την κρίση και την ύφεση που υπάρχει στην αγορά.

Ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις βγάζουν μάτι. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Καφετέρια σε διασταύρωση πεζόδρομων πληρώνει ενοίκιο, πάνω από 5.000 ευρώ μηνιαίως.

Αρτοποιείο σε πεζόδρομο πληρώνει 3.500 ευρώ, κατάστημα με δώρα πάλι σε πεζόδρομο 1.200 ευρώ, καφετέρια στην Αγίου Νικολάου δίνει για μίσθωμα 4.500 ευρώ, ενώ σε εμπορικό μαγαζί στην Μαιζώνος το ενοίκιο φτάνει τα 1.800 ευρώ.

Τα παραδείγματα είναι δεκάδες και όλα αυτά, ενώ πολλά από τα ακίνητα στο κέντρο παραμένουν εδώ και μήνες ξενοίκιαστα, χωρίς κανείς να τα χρησιμοποιεί.

Οι ιδιοκτήτες που έχουν καταστήματα και μαγαζιά στο κέντρο της Πάτρας και στις συνοικίες δεν έχουν ακολουθήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό την πτώση που υπάρχει στην αγορά ακινήτων, κρατώντας τα ενοίκια σε υψηλές κλίμακες για την εποχή.

Κι αυτό σε συνδυασμό με την ύφεση που υπάρχει στην αγορά είναι ένας ακόμα μεγαλύτερος βραχνάς για τους επαγγελματίες που έχουν να πληρώσουν, μαζί με όλα τα τρέχοντα έξοδα που υπάρχουν στις επιχειρήσεις τους, τα υψηλά ενοίκια.

Γι' αυτό και αρκετά μαγαζιά που δραστηριοποιούνταν για χρόνια στο κέντρο της Πάτρας έχουν γυρίσει σελίδα και έχουν μετακομίσει σε πιο συνοικιακές περιοχές, ξέροντας ότι θα έχουν ένα μικρότερο ενοίκιο και αδιαφορώντας για το αν η πελατεία τους θα είναι λιγότερη.