Να απαντήσουν άμεσα πώς πρόκειται να αξιοποιηθούν τα δύο πρώην Νοσοκομεία, 409 και Νοσημάτων Θώρακος αντίστοιχα, καθώς και σε ποιους λόγους οφείλονται οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, ζητάει με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Υγείας και Εθνικής Άμυνας, ο Βουλευτής Αχαΐας  της ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης.

Αφορμή για τον κ. Κατσανιώτη είναι ότι τα κτίρια παραμένουν ερειπωμένα και αναξιοποίητα, ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως δομές υγείας και διοίκησης,  τη στιγμή μάλιστα που πληρώνονται ενοίκια με υψηλό τίμημα.

Ο Βουλευτής ζητά να πληροφορηθεί γιατί δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα παρά τις εξαγγελίες και τους σχεδιασμούς των αρμόδιων Υπουργείων για την αξιοποίηση των δύο Νοσοκομείων, προς όφελος των πολιτών και της Πολιτείας.

Ακολουθεί αναλυτικά κείμενο της ερώτησης.

Πάτρα, 28/03/2018                                                       

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ   ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Θέμα: «Τι μέλλει γενέσθαι με  409 και Νοσημάτων Θώρακος»

Στις 2/26-4-2017 σε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου καθώς και σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε από τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, είχε παρουσιασθεί ο σχεδιασμός της διοίκησης, στον οποίο αναφερόταν πως, με την μετεγκατάσταση του πρώην Στρατιωτικού Νοσοκομείου 409 και του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος τους σε χώρους του ΓΚΝΠ Άγιος Ανδρέας, δίνεται η δυνατότητα για αξιοποίηση των κτιριακών υποδομών.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, για τα κτίρια που απελευθερώνονται υπάρχουν σχέδια αξιοποίησής τους. Ειδικότερα, όσον αφορά το πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο 409, ανέφερε ότι υπάρχουν διάφορες μελέτες που εκπονούνται για τις οποίες αν κάποια κριθεί υλοποιήσιμη, θα ζητηθεί η παραχώρησή του από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο οποίο ανήκει, για να χρησιμοποιηθεί για κάποια υγειονομική δομή (η δημιουργία υποδοχής μητέρας – παιδιού, ή η μεταφορά της μονάδας της Άνω πόλης).

Υπενθυμίζουμε ότι, στις 24/7/2017, σε επίκαιρη ερώτησή μου που συζητήθηκε στη Βουλή με θέμα: «Πρόταση αξιοποίησης του πρώην Στρατιωτικού Νοσοκομείου 409»,  ο τ. αν. Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτριος Βίτσας, ανέφερε ότι, η μελλοντική αξιοποίηση του ακινήτου βρίσκεται υπό συζήτηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λειτουργίας του ως στρατιωτικό Νοσοκομείο. Παράλληλα διευκρίνισε ότι, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια μελέτη αλλά και ούτε πρόκειται να υπάρξει, αφενός γιατί μέχρι σήμερα δεν παρουσιάστηκε ως επείγουσα ανάγκη, αφετέρου χρειάζονται εκατομμύρια για την οικονομικοτεχνική μελέτη και το προβλεπόμενο προσωπικό.

Ως προς το πρώην Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, ανέφερε ότι, έχει ξεκινήσει μία τεχνική μελέτη, η οποία προβλέπει αξιοποίηση ενός σημαντικού μέρους των χώρων του, προκειμένου να γίνει η μεταφορά εκεί της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: « Με την αλλαγή του Νόμου με τον οποίο πέρασε όλη η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στις ΥΠΕ, χρειαζόμαστε περισσότερους χώρους από εκείνους που διαθέτουμε. Χώροι για τους οποίους πληρώνουμε ένα υψηλό το τίμημα ενοικίου. Η μελέτη έχει δείξει ότι με τα κτίρια του 409 μπορούμε να κάνουμε απόσβεση του κόστους μεταφοράς σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο. Μετά θα έχουμε ένα σημαντικό όφελος σε ετήσια βάση σε σχέση το ενοίκιο που πληρώνουμε σήμερα».

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, για άλλη μια φορά, βλέπουμε σχέδια που παραμένουν στα συρτάρια, κτίρια που παρουσιάζουν εικόνες εγκατάλειψης, και που τελικά παραμένουν ερειπωμένα και αναξιοποίητα, τη στιγμή μάλιστα που  θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να γλιτώνουν από το υψηλό τίμημα των ενοικίων που καταβάλλονται.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

Γιατί δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα παρά τις εξαγγελίες και τους σχεδιασμούς σας για την  αξιοποίηση των δύο Νοσοκομείων;
Είναι στις βλέψεις σας να αξιοποιηθεί το 409 από το Υπουργείο Άμυνας ή πρόκειται να παραχωρηθεί στην 6η ΥΠΕ;
Έχει διαμορφώσει το Υπουργείο Υγείας σχέδιο βελτίωσης του τρόπου χωροθέτησης των υπηρεσιών του στα κτίρια που έχει στην κυριότητά του; Εάν ναι, για ποιους λόγους δεν έχει προχωρήσει η μετεγκατάσταση της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ στο κτίριο του πρώην Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος και συνεχίζει μέχρι σήμερα να μισθώνει ακίνητο με υψηλό τίμημα;

Ποια είναι τα ακίνητα ιδιοκτησίας της 6ης ΥΠΕ που καλύπτουν το Ν. Αχαΐας; Πόσα κτίρια μισθώνει και ποιο αντίτιμο πληρώνει σε καθένα από αυτά;

Ο ερωτών βουλευτής

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ

Βουλευτής ΝΔ - Αχαΐας