Η κίνηση "Κοινοτικόν" χαρακτηρίζει καταστρεπτικές τις παρεμβάσεις που έγιναν προ ημερών στο Πλατανόδασος. Μάλιστα με ερώτησή της προς την Πρόεδρο του Δ.Σ. Πάτρας ζητά να ενημερωθεί βάση ποιας μελέτης έγιναν οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: "Πριν λίγες ημέρες, o Πολιτιστικός Σύλλογος Παραλίας Προαστείου «Η ΔΡΑΣΗ» προέβη σε σοβαρές καταγγελίες για τον καταστρεπτικό τρόπο με τον οποίο οι υπηρεσίες του Δήμου διαχειρίζονται και διαμορφώνουν το Πλατανόδασος που παραχωρήθηκε στο Δήμο μας από το υπουργείο Εργασίας. Παρέθεσαν μάλιστα και φωτογραφίες, οι οποίες μόνο «ήπια διαμόρφωση» - όπως είχε υποσχεθεί η δημοτική αρχή - δεν αποτυπώνουν.

Μάλλον μια ισοπεδωτική για την πανίδα και χλωρίδα, άρα για το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής, πρακτική αποδεικνύουν. Ήδη, καιρό πριν, οικολογικά ευαισθητοποιημένοι πολίτες είχαν προειδοποιήσει τις δημοτικές υπηρεσίες και αντιδημάρχους ότι δεν ακολουθείται μια επιστημονικά και οικολογικά συμβατή τακτική, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται περαιτέρω προβλήματα, όπως η καταστροφή της παραλίας στο παραθαλάσσιο τμήμα του και η προσέλκυση ακόμα μεγαλύτερων ποσοτήτων μπάζων και απορριμμάτων από ασυνείδητους. Είναι φανερό ότι αλλιώς πρέπει να γίνεται η παρέμβαση-διαμόρφωση σε μια ακάλυπτη από βλάστηση έκταση (πλην κάποιων δέντρων), όπως το Νότιο Πάρκο και αλλιώς σε ένα ανεπτυγμένο και ευαίσθητο οικοσύστημα.

Ως εκ τούτου, ερωτάται ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος:

  • Με βάση ποια μελέτη γίνονται οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις και αν σε αυτές γνωμοδοτούν οι αρμόδιοι επιστήμονες (περιβαλλοντολόγοι, δασολόγοι κ.ά.);
  • Κατά πόσο συμμορφώνονται οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του Δήμου με τους νόμους και τους κανονισμούς που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη χωροταξία δημόσιων εκτάσεων περιβαλλοντικής αξίας (π.χ. Παράρτημα Ι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας - πλαίσιο προστασίας NATURA της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ΦΕΚ 358/2011 – παρ. 4.4 και 4.6 «Περιοχή Προστασίας εκβολών Χαράδρου»);
  • Έχει υπάρξει διαβούλευση με τους κατοίκους και τους Συλλόγους της περιοχής ώστε να ληφθούν υπόψη από τον Δήμο τυχόν προτάσεις τους για τη βέλτιστη αξιοποίηση και διαχείριση του εν λόγω βιότοπου;".