Με λεβεντιά και περηφάνια παρήλεσαν τα μαθητικά νιάτα της Πάτρας, με τα σχολεία να κάνουν για ακόμα μία φορά έντονη την παρουσία τους στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, στην κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων για την Επανάσταση του 1821.

Οι μαθητές της Πάτρας έστειλαν το δικό τους μήνυμα και μία ακτίνα ελπίδας για το μέλλον αυτής της χώρας, τιμώντας τον αγώνα των προγόνων μας που είχαν την δύναμη να ξεσηκωθούν και να ελευθερωθούν από τον ξένο ζυγό, ύστερα από 400 χρόνια σκλαβιάς.

Το κυρίαρχο στοιχείο της παρέλασης σε ότι αφορά την ενδυματολογική παρουσία των μαθητών των σχολείων ήταν από την μία η παράδοση και από την άλλη η σεμνότητα. Τα περισσότερα από τα γυμνάσια της πόλης και ένα σημαντικό μέρος των λυκείων παρέλασαν φορώντας παραδοσιακές ενδυμασίες, προσαρμόζοντας έτσι το ντύσιμό τους στο ύφος της ημέρας.

Ακόμα όμως και αυτά που παρέλασαν με το κλασικό ντύσιμο, δεν ξέφυγαν από τα όρια της σεμνότητας και της ευπρέπειας. Αποφεύχθηκαν δηλαδή οι πολύ κοντές φούστες που άλλοτε είχαν ξεσηκώσει αρκετές αντιδράσεις, οι ψηλοτάκουνες γόβες και οι μπότες, ενώ σε ότι αφορά τα αγόρια, κυριάρχησε το άσπρο πουκάμισο.

Με λίγα λόγια οι μαθητές της Πάτρας πήραν άριστα στην παρέλαση, όχι μόνο για την λεβεντιά και την περηφάνια που έβγαλαν προς τα έξω ως εικόνα, αλλά και γιατί το στυλ που παρουσίασαν ήταν απόλυτα ταιριαστό στο ύφος της ιστορικής αυτής μέρας.

Επιπλέον, και αυτό θα πρέπει να υπογραμμιστεί, πολλά από τα σχολεία που είδαμε στην παρέλαση είχαν ένα σταθερό βήμα, αρμονικό και συγχρονισμένο, κάτι που έλειπε από τις προηγούμενες παρόμοιες εθνικές εκδηλώσεις των περασμένων χρόνων.

Δείτε τις φωτογραφίες του Διονύση Βαλή.