Να ληφθούν τα σωστά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου των μεδουσών ζητά με επιστολή της, η Ομοσπονδία Επαγγελματικών - Βιοτεχνικών - Εμπορικών Σωματείων Ν. Αχαΐας προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα. Μάλιστα τονίζεται πως αυτό θα πρέπει να γίνει εγκαίρως πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.

"Ο Κορινθιακός Κόλπος και ο Πατραϊκός Κόλπος αποτελούν πηγή ζωής τόσο για τους οργανισμούς που ζουν εντός τους, όσο και για όλους εμάς που επωφελούμαστε από την ομορφιά, τα καλά και τον πλούτο τους. Για την άρτια συμβίωση προϋπόθεση είναι ο σεβασμός του περιβάλλοντος και η υπακοή στους κανόνες της φύσης. Η ένταξη του Κορινθιακού Κόλπου στις προστατευόμενες περιοχές του NATURA 2000 συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα η διατάραξη αυτής της ισορροπίας δημιουργεί προβλήματα που δημιουργούν με τη σειρά τους ένα νέο φαύλο κύκλο δυσκολιών.

Ένας τέτοιος φαύλος κύκλος φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Λόγω της υπεραλίευσης και της συνεχιζόμενης μόλυνσης του Κορινθιακού και του Πατραϊκού Κόλπου, από αποχετεύσεις που καταλήγουν ανεξέλεγκτα σε αυτούς, με απορροές λιπασμάτων από τους πολυάριθμους ποταμούς και ρέματα και με βιολογικούς καθαρισμούς ελλιπούς δυναμικότητας, έχει διαταραχθεί η βιοποικιλότητα του βυθού και συνεπώς έχει διαταραχθεί η οικολογική ισορροπία. Τα αίτια έχουν αναφερθεί και αναλυθεί από τους επιστημονικούς φορείς επανειλημμένως.

Απομένει να ληφθούν τα σωστά μέτρα, άμεσα, συντονισμένα και με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θα πρέπει να έχει το ρόλο του συντονιστή και να οργανώσει όσο το δυνατό πιο σύντομα μια Σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων για το θέμα, στην οποία όμως δεν θα ακουστούν μόνο οι διαπιστώσεις, αλλά και οι προτεινόμενες λύσεις. Ήδη η Περιφέρεια Πελοποννήσου σχεδιάζει να τοποθετήσει δίχτυα σε όλο τον Κορινθιακό μέχρι και την Παναγοπούλα. Εκτιμάται ότι αντίστοιχη κίνηση θα πρέπει να γίνει και στον Πατραϊκό, ώστε να υπάρξει συστηματική απώθηση των μεδουσών. Επίσης με ικανοποίηση διαβάσαμε τη είδηση ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Πάτρας θα παρέχει άδεια σε φορείς διοίκησης λιμένων ή σε οποιονδήποτε παραχωρείται ή εκμισθώνεται χώρος αιγιαλού ή παραλίας ή ζώνης λιμένα, προκειμένου να τοποθετούνται για πρόσκαιρη χρήση, διάρκειας μέχρι 5 μηνών, προστατευτικά δίχτυα (πλωτά φράγματα χωρίς πάκτωση στον πυθμένα) για την προστασία των λουομένων από μέδουσες.

Απαραίτητη κίνηση θα πρέπει να είναι και η ταυτόχρονη ενημέρωση των αλιέων, επαγγελματιών και ερασιτεχνών για την αποφυγή αλίευσης των τονοειδών, της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών και των δελφινιών που αποτελούν τους φυσικούς θηρευτές των μεδουσών. Και επειδή ως την εξάλειψη του φαινομένου, οι επιχειρήσεις (καταστήματα εστίασης, καταλύματα κλπ) που δραστηριοποιούνται στην παράκτια ζώνη υφίστανται τρομερή οικονομική ζημία, ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ να υπάρξει ειδικό καθεστώς προστασίας τους, οικονομικής και φορολογικής, καθώς και μείωση των τελών των κοινοχρήστων χώρων, αλλά και της ΔΕΗ και τη ΔΕΥΑΠ. Οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν εποχικό χαρακτήρα και η απώλεια εισοδήματος κατά την καλοκαιρινή περίοδο συνεπάγεται την οικονομική καταστροφή τους.

Παρακαλούμε όπως ενσκήψετε στην αγωνία των επαγγελματιών, αλλά και των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής μας και δράσετε κατάλληλα για την μείωση και εξάλειψη του φαινομένου των μεδουσών εγκαίρως πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου" αναφέρεται στην επιστολή.