Συνέντευξη με τον Σταύρο Ζαφειράκη

«Τα πρώτα σημάδια της Άνοιξης έκαναν δειλά την εμφάνιση τους. Οι αμυγδαλιές της γειτονιάς είχαν ανθίσει σε ανύποπτο χρόνο, ίσως και κατά τη διάρκεια λίγων ωρών μιας ηλιόλουστης μέρας. Ενώ η φύση έδειχνε τις καλές της διαθέσεις, η δική μου συναισθηματική...» διάθεση ήταν περίεργη. Και ‘γω την περιέργειά μου τη μοιράζομαι.

Με αυτόν τον τρόπο!

Μισό ξέχασα να πω κάτι σημαντικό για να σας βάλω στο θέμα...

Λίγες μέρες προτού έρθει ο Σταύρος Ζαφειράκης στην Πάτρα για την παρουσίαση του βιβλίου του «Λάττε Ντεκαφεϊνέ» από τη LIBRON εκδοτική σε επιμέλεια της Άννας Βακάλη το Σάββατο, 24 Μαρτίου και ώρα 20:00 στις Γραμμές Τέχνης, φιλοξενείται στις «Σελίδες Ημερολογίου».


-Πώς ένας Οικονομολόγος αποφασίζει να ασχοληθεί με τη συγγραφή και την υποκριτική;

Αποφασίζει να ασχοληθεί, όταν έχει πράγματα να πει και να μεταφέρει στο κοινό. Μπορεί να φαίνεται περίεργο για έναν άνθρωπο των θετικών επιστημών να ασχολείται με τη γραφή και το θέατρο, όμως εμένα οι οικονομικές σπουδές με βοήθησαν πολύ να αναπτύξω την ορθολογιστική μου σκέψη. Εκτός που αποτελεί θεμελιώδη βάση για ένα μυθιστόρημα, βοηθάει πολύ και στην προσέγγιση των θεατρικών ρόλων. Βέβαια, έχω ολοκληρώσει και ένα μεταπτυχιακό στη Δημιουργική Γραφή, το οποίο με ώθησε να διορθώνω αποτελεσματικά τον εαυτό μου.

-Αν έπρεπε να πεις μόνο 7 πράγματα για τη συγγραφή, τι θα έλεγες;

Απόλαυση, απομόνωση, δικαίωση, επικοινωνία, απόρριψη, φιλία, ματαιοδοξία.

-Από αυτά ποιο θα ήθελες να είναι αλλιώς;

Σίγουρα η ματαιοδοξία. Οι χώροι των τεχνών είναι γεμάτοι από αυτό το αόρατο υλικό. Καμιά φορά πιάνω  κι εγώ τον εαυτό μου να παγιδεύεται μέσα σ’ αυτή τη δίνη και τότε αποτραβιέμαι.

-Η συγγραφή για σένα είναι...

… επικοινωνία.

-Ανάγνωση για σένα δεν είναι...

…η τηλεόραση.


-Τι ήταν εύκολο για σένα σε αυτό το βιβλίο και τι δύσκολο;

Εύκολη ήταν η σύλληψη της ιδέας και η καταγραφή της. Δύσκολη ήταν η διόρθωση, που κράτησε διάστημα δυσανάλογο με την πρώτη γραφή.

-Πρώτα ήρθαν οι ήρωες και μετά η πλοκή;

Οι δύο βασικοί ήρωες, ναι. Ο Ορφέας και η Ισμήνη. Οι υπόλοιποι κατά τη διάρκεια της πλοκής. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα χαρακτήρων, όπου τα νήματα της πλοκής κινούνται απ’ τις διαθέσεις των ηρώων.

-Και ο τίτλος «Λάττε Ντεκαφεϊνέ»! Πιστεύεις ότι συμβολίζει κάτι ο τίτλος;

Τις αποδομιστικές τάσεις του Ορφέα. Είναι ένας καφές, που δεν είναι καφές!


-Τι εισπράττεις από τον κόσμο στις βιβλιοπαρουσιάσεις;

Αγάπη και φιλία. Και αυτό μου μεταφέρει ένα παραπάνω αίσθημα συγγραφικής υποχρέωσης. Να επανέλθω σύντομα με μία καινούργια ιστορία.

-Ποια είναι τα συγγραφικά σου σχέδια για το μέλλον; Θα περιμένουμε και συνέχεια του μυθιστορήματος;

Δεν μου αρέσουν οι συνέχειες, γιατί πέφτεις στην παγίδα της μανιέρας. Για την ώρα, γράφω ένα θεατρικό έργο που έχει θέμα του τον οικογενειακό πυρήνα.

-Ως οικονομολόγος, συγγραφέας και ηθοποιός τι έχεις να ευχηθείς για τον κόσμο που αγαπάει τη γραφή και την ανάγνωση;

Να διαβάζει μεγάλους συγγραφείς και να βλέπει κλασικό θέατρο, ώστε να ακονίζει το πνεύμα του. Ο τόπος μας έχει μεγάλη ανάγκη για εξάπλωση ουσιαστικής παιδείας σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.


Ευχαριστώ πολύ τον Σταύρο Ζαφειράκη, που μου παραχώρησε αυτήν την πολύ όμορφη συζήτηση!

Εγώ δεν έχω παρά να του ευχηθώ καλή συνέχεια και πολλά πολλά ταξίδια!