Τα Καλάβρυτα ετοιμάζονται για μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του Ελληνισμού και της Χριστιανοσύνης, έχοντας παίξει τον δικό τους ρόλο στην Εθνική Παλιγγενεσία του 1821.

Λίγες μέρες πριν από την 25η Μαρτίου ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος γιόρτασε στην Πάτρα με ιδιαίτερη λαμπρότητα τη διπλή γιορτή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Η επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Αίγλη στην Veso Mare το Σάββατο 17 Μαρτίου, μέσα σε πλήθος κόσμου, μελών και φίλων του συλλόγου καθώς και των χορευτικών του ομάδων.

Ύμνους και τραγούδια της Επανάστασης του 1821 απέδωσε συνοδεία μουσικών οργάνων, ο 20μελής χορός ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του Σπύρου Σκιαδαρέση, καθηγητή θεολόγου MA, o οποίος διατελεί και Λαμπαδάριος του ιερού ναού του Αγίου Ανδρέου Πατρών και τη συνοδεία του κλαρίνου του Σπήλιος Πλώτας.

Κεντρικός Ομιλητής ήταν ο κ Δημήτριος Σταθακόπουλος, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου κοινωνιολογίας της Οθωμανικής περιόδου-Διπλωματούχος βυζαντινής μουσικής-Δικηγόρος, με θέμα "Ο καθημερινός βίος των αγωνιστών του '21 και τα τραγούδια, χοροί και μουσικά τους όργανα".

Πέρα από τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς στην εκδήλωση του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου ξεχώρισαν για ακόμα μια φορά τα χορευτικά τμήματα και οι νέοι άνθρωποι που τα αποτελούν δείχνοντας ότι υπάρχει συνέχεια στην παράδοση και μέλλον.


Εκ μέρους του Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Σταματόπουλος.

Με την παρουσία τους τίμησαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση, οι βουλευτές Αχαΐας κ. Σία Αναγνωστοπούλου, o κ. Ιάσων Φωτήλας, ο κ. Νίκος Νικολόπουλος. 

Την εκδήλωση χαιρέτησε επίσης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, όπου και παρέδωσε εκ μέρους του συλλόγου τιμητική πλακέτα στον κ Δημήτρη Σταθακόπουλο. Τον Δήμαρχο Καλαβρύτων εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Παΐων Καλαβρύτων κ. Στέλλα Πανουτσακοπούλου.

Παρευρέθηκαν επίσης οι : κ. Άγγελος Τσιγκρής, πρώην γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Αθανάσιος Νταβλούρος, Πολιτευτής Αχαΐας, κ. Γιαννιά Ευσταθία, Πολιτευτής Αχαΐας, κ. Θωμάς Λεωνίδας, κ. Χαρίλαος Ερμείδης, Πρόεδρος της ένωσης θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, κ. Γεώργιος Καλλίνικος, εκπρόσωπος της οικολογικής κίνησης Πάτρας, Τσιούμα Κατερίνα, πρόεδρος Συλλόγου Ευρυτάνων Αχαΐας, Μακρυγιάννης Νίκος και Νανά Κορέντζελου από το Σύλλογο Ευρυτάνων Αχαΐας, κ. Γεωργία Χασαποπούλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Κερτεζιτών "ο Στριφτόμπολας", Αργύρης Αγγελόπουλος, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κλειτορολευκασίων, ο πρώην πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου- Συγγραφέας κ. Νικόλαος Σακελαρόπουλος, ο κ. Σπύρος Θεοχάρης, επικεφαλής της πρωτοβουλίας "Α.Ν.Α.Σ.Α Καλαβρύτων", Γεώργιος Γκλαβάς, Πρώην πρόεδρος του Σπηλαίου Λιμνών, καθώς και πλήθος κόσμου.

Δείτε φωτογραφίες που εξασφάλισε το patrasevents.gr από την εκδήλωση: