Χρόνος προετοιμασίας: 30 minutes

Χρόνος εκτέλεσης: 50 minutes

Μερίδες: 10

Υλικά

10 μέτριες μελιτζάνες
6 μέτρια κρεμμύδια άνυδρα (Βατικιώτικα ή Ζακύνθου ή Κρανιδίου - είναι πιο καυτερά αλλά πολύ γλυκά όταν μαγειρευτούν)
6 σκόρδο
6 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1½ φλ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ζάχαρη
1/2 ματσάκι μαϊντανός
1 λεμόνι (χυμός)
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και αφαιρούμε μπροστά μια μικρή φέτα (όχι το κοτσάνι, από την άλλη πλευρά). Με μαχαίρι ξεφλουδίζουμε ριγωτά την κάθε μελιτζάνα. Κατά μήκος χαράζουμε τις μελιτζάνες και ανοίγουμε τη μέση σαν βαρκούλες. Βυθίζουμε τις μελιτζάνες σε λεκάνη γεμάτη νερό με 1 κ.σ. αλάτι και τις αφήνουμε να σταθούν 30 λεπτά, για να μαλακώσουν και να ανοίξουν. 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στις αντιστάσεις.

Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και το σκόρδο. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τις ντομάτες, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, ζάχαρη και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. 

Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το αλατόνερο, τις στύβουμε καλά με τα χέρια και με κουτάλι γεμίζουμε τη θήκη που έχουμε χαράξει κατά μήκος της σάρκας τους. Όση γέμιση μένει τη ρίχνουμε από πάνω τους. Τις τοποθετούμε σε ταψ τη μια δίπλα στιν άλλη, τις περιχύνουμε με χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και 1 φλ. νερό. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόψαρτο ή ψήνουμε σε γάστρα. Ψήνουμε για 50 λεπτά. Προς το τέλος του ψησίματος ξεσκεπάζουμε το ταψί. Σερβίρουμε χλιαρές ή κρύες. Πασπαλίζουμε με φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα και τριμμένη φέτα.

Πηγή: mamapeinao.gr