Σάπια πορτοκάλια μοίρασε τις προάλλες το ΤΕΒΑ στους δικαιούχους του, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν αρκετοί Πατρινοί που πήγαν να τα παραλάβουν.

Όπως τονίζουν οι συμπολίτες τα περισσότερα από τα πορτοκάλια που τους έδωσαν ήταν σάπια, ενώ τα υπόλοιπα κακής ποιότητας, με αποτέλεσμα άλλοι να τα πετάξουν και άλλοι να τα δώσουν στα ζώα τους. Οι πολίτες μάλιστα έκαναν τα παράπονα τους στον δήμο και στον Κοινωνικό Οργανισμό που όμως δεν έχει την ευθύνη για την ποιότητα των προϊόντων που του δίνονται.

Η ευθύνη ξεκινά από το υπουργείο, που όπως απαιτεί η όλη διαδικασία, κρατά τα τρόφιμα για μήνες είτε στα ψυγεία του, είτε στις αποθήκες του (ανάλογα με το είδος τους), με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να σαπίζουν.

Στη συνέχεια δίνονται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και από εκεί στους δήμους (ανάλογα με τους απόρους που έχει δηλώσει ο καθένας) που έχουν την ευθύνη να τα μοιράσουν στους πολίτες.

Το πρόβλημα δεν παρατηρείται για πρώτη φορά. Έχει ξανασυμβεί και σε άλλους δήμους οι οποίοι γίνονται αποδέκτες των παραπόνων των απόρων για τα κακής ποιότητας φρούτα ή τρόφιμα που τους δίνονται, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα προϊόντα είναι τόσο χάλια που οι δήμοι δεν έχουν δεχθεί να τα δώσουν στους δικαιούχους τους.

Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, συνδυάζεται με συνοδευτικά μέτρα τα οποία συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων και υλοποιείται στο σύνολο της χώρας, ενώ το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω Κοινωνικών Συμπράξεων και οι ωφελούμενοι επιλέγονται σύμφωνα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Όμως δεν είναι λίγοι οι δήμοι που έχουν τονίζει ότι η όλη διαδικασία θα πρέπει να αλλάξει ώστε να μην φυλάγονται για τόσους μήνες προϊόντα σε ψυγεία και αποθήκες, χωρίς όμως να εισακουστούν από τους αρμοδίους. Αξίζει να αναφέρουμε πάντως ότι η εφαρμογή του Προγράμματος ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου 2020.